Naslovnica Sport u Belišću Aktivnosti Udruga Politika O Projektu Pravilnik objavljivanja Kontakt
Stranice u sklopu projekta
Korisni?o ime
XMLRSS kanal
Web povezuje ljude
JAVNOSTI PREDSTAVLJEN PROJEKT "DNEVNI BORAVAK ZA STARIJE OSOBE GRADA BELIŠĆA" 13.02.2018

SlikaSlika

      U utorak,13. veljače 2018. godine javnosti grada Belišća Udruga umirovljenika i starijih osoba (UUiSO) predstavila je Projekt „Dnevni boravak za starije osobe grada Belišća“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i grad Belišće kao partner u projektu.

Dnevni boravak za starije osobe grada Belišća financira Min. za demografiju, obitelj, mlade i soc. pol. i grad Belišće kao partner u projektu, u koji je zajedno sa nositeljem projekta UUiSO, uključena i Matica umirovljenika grada Belišća.

Projekt Dnevnog boravka za starije osobe predstavlja model izvaninstitucionalne skrbi o umirovljenicima i starijim osobama grada Belišća koji je usmjeren na poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, čiji se sadržaj odnosi na provedbu strateških aktivnosti u sklopu mjere „Unapređivanje i razvoj pružanja izvaninstitucijskih usluga za starije“ iz Strategije socijalne skrbi za starije osobe u RH, te ostvarivanje unapređivanja procesa uključivanja u život lokalne zajednice.

Proces ubrzanog starenja sve više je prisutan u gradu Belišću, koji se prema najnovijim demografskim pokazateljima ubraja među gradove s visokim udjelom starog stanovništva.

Ciljevi koje UUiSO nastoji postići projektom Dnevnog boravka za starije osobe proizlaze iz uočenih problema i analize postojećeg stanja sustava pružanja pomoći i usluga socijalne skrbi za umirovljenike i starije osobe.

Opći cilj projekta je nastaviti ovaj projekt unapređenja kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti i na taj način ojačati podršku razvoju izvaninstitucijskih usluga za umirovljenike i starije osobe grada Belišća.

Posebni cilj je poboljšanje kvalitete života umirovljenika i starijih osoba u lokalnoj zajednici putem organiziranih dnevnih aktivnosti koje su prilagođene njihovim potrebama i interesima.

Očekivani utjecaj projekta je angažiranje volontera partnerskih organizacija i vanjskih suradnika koji će biti angažirani za pojedine specifične aktivnosti. Na taj se način promovira se volontiranje unutar partnerskih organizacija a umirovljenicima i starijim osobama pruža se mogućnost da svojim angažmanom prevladaju socijalnu isključenost i uspješno se integriraju u život lokalne zajednice podižući kvalitetu vlastitog života.

Dugoročne promjene koje se očekuju provedbom ovog projekta:

-        razvoj izvaninstitucionalnih oblika skrbi o umirovljenicima i starijim osobama,

-        širenje mreže socijalnih usluga,

-        sprječavanje socijalne izoliranosti umirovljenika i starijih osoba, unapređenjem kvalitete života,

-        poticanje svijesti šire javnosti lokalne zajednice o potrebi uzajamnog pomaganja i brige o umirovljenicima i starijim osobama,

-        poticanje međusobne suradnje državnih tijela i lokalne samouprave te zdravstvenih, socijalnih i drugih službi u lokalnoj zajednici,

-        poticanje volonterstva u radu sa umirovljenicima i starijim osobama.

Uloge partnera:

Prijavitelj i nositelj projekta, UUiSO sudjelovat će u organizaciji aktivnosti i provedbi projekta putem svog Voditelja i provoditelja projekta zaposlenog na pola radnog vremena i potrebnog broja volontera za provedbu organiziranih dnevnih aktivnosti, koristeći se višegodišnjim iskustvom u provedbi projekta dnevnog boravka za starije osobe grada Belišća (2014.- 2017.).

Partnerska organizacija, Grad Belišće – osigurat će financijska sredstva za pokrivanje troškova režija u dijelu koji nije pokriven sredstvima zatraženim od ugovornog tijela u iznosu od 30.000,00 kn i sudjelovati u provedbi aktivnosti projekta putem svog predstavnika u projektnom timu.

Matica umirovljenika - sudjelovat će u provedbi projekta putem jednog Voditelja zaposlenog na pola radnog vremena te 6 volontera koji će aktivno sudjelovati u organizaciji i provedbi organiziranih  dnevnih aktivnosti.

Zadane grupe aktivnosti/usluga u projektu razrađene su sukladno višegodišnjem iskustvu UUiSO, prilagođene mogućnostima i interesima korisnika projekta dnevnog boravka.

1.    Sportsko-rekreativne aktivnosti: Ova grupa aktivnosti uključuje zajedničku tjelovježbu u obliku prilagođenih programa, joge, ples, šetnje prilagođenih starijoj životnoj dobi i interesima korisnika - kod korisnika se planira povećati psiho-fizičko zdravstveno stanje i sposobnost

 

2.    Kreativne aktivnosti: radionice izrade rukotvorina, pletenje, šivanje, vezenje, ručni rad, likovne radionice, izrada predmeta od papira i plastelina i drugih materijala, tematske radionice i radionice tradicionalnih obrta i izložbe - steći će se nova znanja, vještine i sposobnosti..

 

3.    Edukacijske i informativne: ove će aktivnosti uključiti predavanja o zdravstvenoj zaštiti: mjerenje tlaka i šećera, zdravstvene savjete i razgovor s liječnikom i medicinskom sestrom; edukaciju iz područja socijalne politike, prava starijih osoba i umirovljenika, psihološku pomoć, zdravstvenu zaštita; tečajeve za rad na PC računalu; predavanja iz različitih područja sukladno interesima korisnika; informativne radionice za korisnike i volontere vezano za pripremu budućih projekata – poboljšat će se dosadašnja i steći nova znanja, povećati razina znanja iz područja zdravstvene i socijalne zaštite, samopomoći, zaštite prava, razina informiranosti i znanja na pc računalu.

 

4.  Provedbom kulturnih  zabavnih aktivnosti osobe starije životne dobi biti će uključene i moći aktivno sudjelovati u kulturnom i zabavnom životu svoje lokalne zajednice, bilo kao gledatelji ili aktivni sudionici.

 

5. Kombinacijom navedenih aktivnosti korisnici programa dnevnog boravka pridonijet će poboljšanju kvalitete života starijih osoba i unaprijediti proces uključivanja u život svoje lokalne zajednice i sprječavanje institucionalizacije.  

   Dnevni boravak nalazi se u gradu Belišću, Željeznička 20. (kod nogometnog igrališta) i otvoren je za zainteresirane građane starije životne dobi svakoga radnog dana od 09,00 do 13,00 i 15,00 do 19,00 sati.

Predsjednik:

Pavo Milekić

099 690 9114

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 

 

...
Gagro d.o.o. Valpovo
Izgradnja i prodaja nekretnina

iak d.o.o. Valpovo
za proizvodnju, trgovinu i usluge
Restoran Jelengrad


Zanima Vas grad Beli??
Posjetite slu?bene stranice