UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA
DOMOVINSKOG RATA - BELIŠĆE

Ranička 14, Belišće - OIB: 09637920046 - IBAN: HR 89 2340 0091 1106 2020 6
Tel: 099 6909 114 - E-mail: pmilekic@gmail.com


Početna O nama Dokumenti Linkovi Galerija Kontakt Pristupnica

Udruga HVIDR-a Belišće u Makarskoj na 23. SŠNIDOR-u 16.10.2017

Slika

Predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su tijekom proteklog vikenda u Makarskoj na 23. Svehrvatskim športskim igrama invalida Domovinskog rata (23.SŠNIDOR-u) koje je održano pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije i Grada Makarske.

Ovo tradicionalno natjecanje invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske koje se održava od 1993. godine pod motom „Za Hrvatsku – zajedno u ratu, zajedno u miru“ na koje je stiglo preko 1000 hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata županijskih zajednica udruga HVIDR-a u RH i HVIDR-a HVO Herceg Bosne koji su se natjecati u 10 invalidskih športskih disciplina, odnosno 28 športskih natjecateljskih kategorija u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Gradskoj sportskoj dvorani u Makarskoj otvorio je njezin izaslanik posebni savjetnik za hrvatske branitelje Ante Deur, a blagoslovio msgr. Pavao Banić.

Po prvi puta, članovi Udruge HVIDR-a Belišće u sastavu Tomislav Lovrić, Tomislav Ćutuk i Zlatko Janković osvojili su 1. mjesto u stolnom tenisu.

U sklopu igara održan je i 17. Redovni izvještajno - izborni Sabor HVIDR-a RH u sklopu kojega je održana i tribina na kojoj je Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Na povratku kući predstavnici Udruge HVIDR-e Belišće obišli su svetište Međugorje – mjesto molitve i pomirenja Kraljice Mira i grad Mostar gdje su odali počast i zapalili svijeću podno Spomen-križa poginulim hrvatskim braniteljima RH i HVO-a.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSlika Slika   Slika SlikaSlika Slika Slika

 


HVIDR-a Belišće na 23. SŠNIDOR-u u Makarskoj 12.10.2017

Slika

Predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće u četvrtak, 12. listopada 2017. godine putuju na 23. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR) koje će se ove godine održati u Makarskoj od 13. do 15. listopada.


HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILA DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE 09.10.2017

             Slika

U nedjelju, 08. listopada 2017. godine, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 107. Brigade HV-a na lijevoj obali rijeke Drave i Spomen  križa poginulima u Domovinskom ratu Grada Belišća na Gradskom groblju u Belišću HVIDR-a Belišće obilježila je Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Vijence na svečanosti položili su članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata Valpovštine, izaslanstva Grada Belišća i grada Valpova, i predstavnici MUP-a, Policijske postaje Belišće.

Službu riječi, govoreći o ljubavi prema hrvatskoj domovini i sjećanju na hrvatske branitelje, predvodio fra Branko Janjić, župnik Župe svetog Josipa Radnika u Belišću.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 

                


45. Olimpijada starih športova u Brođancima 28.08.2017

Slika

U nedjelju 27. kolovoza 2017. godine u Brođancima, mjestu u kojem se svake godine odvija jedna od najstarijih tradicionalnih manifestacija u Hrvatskoj - Olimpijada starih športova grad Belišće po prvi puta predstavljali su natjecatelji dvije udruge, udruga HVIDR-a Belišće u disciplini: boćanje, kozana i ringlanje i Udruga umirovljenika i starijih osoba u disciplini ringlanje.

Gotovo 1000 natjecatelja pristiglo je iz 7 hrvatskih županija, jedne zavičajne udruge i Bosne i Hercegovine.

Olimpijadu starih športova otvorio je osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, a olimpijski plamen upalio je poznati veslač, osvajač niza priznanja na europskim, svjetskim i državnim prvenstvima, član Veslačkoga kluba Vukovar Mato Brandt.

Slika Slika

Slika

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 


HVIDR-a BELIŠĆE NA 22. OBLJETNIVI VRO "OLUJA" U KNINU 07.08.2017

Članovi udruge HVIDR-a Belišće, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obiljelja dana 05. kolovoza 2017. obilježili su sudjelovanjem svojih članova na središnjoj svečanosti 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u gradu Kninu i polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na lijevoj obali rijeke Drave u Belišću.

Po dolasku u Knin, na gradskom groblju zapalili su svijeću svom prijatelju i suborcu, hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata Zdravku Božonja koji je nakon teške bolesti preminuo 2015. godine.

Potom su se ukljućili u program koji je otpoćeo budnicom ulicama grada Knina i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na središnjem gradskom trgu ispred spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“.

Misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan. Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje počeo je program na Kninskoj tvrđavi. Tradicionalnom zvonjavom crkvenih zvona obilježen je ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Uz zvukove 'Lijepe naše' podignuta je zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi nakon čega je uslijedio prelet zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Slika Slika  

Slika Slika

    Slika Slika  Slika Slika       Slika Slika

 


Čestitka za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 04.08.2017

Slika

 Svim građanima grada Belišća, Valpovštine, Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske, svim hrvatskim braniteljima  i obiteljima smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata  i udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata  upućujemo  čestitke  povodom 22. obljetnice VRO „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i  Dana hrvatskih branitelja.

HVIDR-a Belišće


U DALJU OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE 39 HRVATSKIH BRANITELJA 01.08.2017

Slika

Dana 01. kolovoza 2017. godine, u znak sjećanja na 39 tragično poginulih hrvatskih branitelja Dalja predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće, zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, sudjelovali su u Dalju na 26. Obljetnici tog tragičnog krvavog zločina koji su poćinili JNA i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 1. kolovoza 1991. godine nad 20 hrvatskih policajaca Policijske postaje Dalj, 15 pripadnika Zbora narodne garde  i 4 pripadnika Civilne zaštite.

Zloćin za koji, unatoč brojnim podnesenim kaznenim prijavama, niti nakon 26 godina još nitko nije odgovarao!.

Slika 

 


HVIR-a BELIŠĆE ORGANIZIRA BESPLATAN PRIJEVOZ U KNIN NA 22. OBLJETNICU VRO "OLUJA" 18.07.2017

Slika

O B A V I J E S T

UDRUGA HVIDR-a BELIŠĆE

O R G A N I Z I R A  

BESPLATAN BRIJEVOZ AUTOBUSOM NA PROSLAVU 22. OBLJETNICE VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „OLUJA“, DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

KOJA ĆE SE ODRŽATI 5. KOLOVOZA 2017. GODINE U KNINU

PRIJEVOZ SE ORGANIZIRA ZA ČLANOVE I SIMPATIZERE

UDRUGE HVIDR-a BELIŠĆE        

    

SVI ZAINTERESIRANI  MOGU IZVRŠITI PREDBILJEŽBU I REZERVACIJU MJESTA ZAKLJUČNO DO 1. KOLOVOZA 2017. GODINE NA TELEFON: 

  • Pavo Milekić - 099 6909 114
  • Ivica Vidošić - 095 5970 288

ISKRENO SE RADUJEMO VAŠEM ODAZIVU!

                                                                                                                                     

     HVIDR-a BELIŠĆE 

                                                                                                 
 

 


ČLANOVI UDRUGE HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILI DAN DRŽAVNOSTI I 26. OBLJETNICU OSNUTKA 107. BRIGADE HV-a 10.07.2017

Slika

Članovi udruge HVIDR-a Belišće dana 25. lipnja 2017. godine, svečano su obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske. 

Zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata  grada Belišća i Valpovštine u nazočnosti predstavnika MUP-a te grada Belišća i grada Valpova sudjelovali su u polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen - obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na lijevoj obali rijeke Drave i spomen - križu žrtvama Domovinskog rata na gradskom groblju grada Belišća i grada Valpova.

Dana 01. srpnja 2017. godine članovi HVIDR-e Belišće, pripadnici slavne 107. Brigade HV-a „Vukovi s Drave“  sudjelovali su i na svečanosti 26. obljetnice osnutka 107. brigade HV-a.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen - obilježja 107. brigade HV-a u Valpovu, nakon čega je u Centru kulture “Matija Petar Katančić” održano predstavljanje monografije “107. Vukovi s Drave”.

Slika

Slika Slika Slika Slika Slika Slika


HVIDR-a Belišće obilježila 72. Obljetnicu žrtava Crnog potoka 20.06.2017

Slika

Dana 17. lipnja 2017. (subota) članovi Udruge HVIDR-a Belišće i članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski Domobran, Ogranka Valpovo, sudjelovali su u obilježavanju 72. Obljetnice sjećanja na žrtve poslijeratnog komunističkog zločina na Crnom potoku kod Našica u kojem je tijekom lipnja 1945. godine ubijeno preko 1600 nedužnih Hrvata.

Ovaj komunistički poslijeratni zločin na Crnom potoku počinjen u šumovitom predjelu Krndije jedan je od najvećih zločina ovog kraja koji je komunistička vlast skrivala sve do uspostave Republike Hrvatske, za koji od strane hrvatskog pravosuđa do danas nisu pokrenute istrage, optužnice ili sudski postupci protiv odgovornih osoba i zločinaca koji žive u Republici Hrvatskoj.  

Ne dopustimo da povijesne komunističke laži budu naš putokaz u budućnost! Čuvajmo i poštujmo dostojanstveno ovo mjesto mučeništva i smrti kao svjedočanstvo zla koje se dogodilo u lipnju 1945. godine.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika


Predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće ekipno treći na 12. Memorijalnom turniru „3. travanj“ 20.06.2017

Slika

Predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su u nedjelju 18. lipnja 2017. godine na 12. Memorijalnom turniru 3. travanj koji je u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata organizirala Udruga UHDDR-a grada Belišća.

Predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće nastupili su u tri sportske discipline (pikado, viseća kuglana i zračna puška) kojom prilikom su osvojili 3. mjesto ekipno.

Posebno su se iskazali u disciplini viseća kuglana - 3 mjesto, streljaštvu (zračna puška) ekipno – 3 mjesto i pojedinačno u kojoj je Ivan Orsag s pogođenih 137 krugova osvojio 2. mjesto.

Slika Slika

Slika Slika


HVIDR-a Belišće na komemoraciji 72. Obljetnice žrtvama Crnog potoka 13.06.2017

SlikaDana 17. lipnja 2017. (subota) članovi Udruge HVIDR-a Belišće i članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski Domobran, Ogranka Valpovo, sudjelovat će u obilježavanju 72. Obljetnice sjećanja na žrtve poslijeratnog komunističkog zločina na Crnom potoku kod Našica u kojem je tijekom lipnja 1945. godine ubijeno preko 1600 nedužnih Hrvata.

Ovaj komunistički poslijeratni zločin na Crnom potoku počinjen u šumovitom predjelu Krndije jedan je od najvećih zločina ovog kraja koji je komunistička vlast skrivala sve do uspostave Republike Hrvatske, za koji od strane hrvatskog pravosuđa do danas nije pokrenuta niti jedna istraga, niti je protiv odgovornih podignuta optužnice niti sudski postupak.   

Ne dopustimo da povijesne komunističke laži budu naš putokaz u budućnost! Čuvajmo i poštujmo dostojanstveno ovo mjesto mučeništva i smrti kao svjedočanstvo zla koje se dogodilo u lipnju 1945. godine.


HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILA DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA 30.05.2017

Slika

Udruga HVIDR-a Belišće dana 30. svibnja 2017. godine obilježila, drugi po redu, Dan hrvatskih branitelja grada Belišća koji se obilježava u  spomen na sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata i dan konstituiranja prvog višestranačkog hrvatskog Sabora 1990. godine koji je hrvatski narod u domovini i svijetu prihvatio kao prvi Dan hrvatske državnosti.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 


ČESTITKA ZA DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA 30.05.2017

Slika

Poštovani roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja,

Poštovani hrvatski branitelji.

Hrvatski branitelji grada Belišća koji su 90-tih bez razmišljanja stali na branik Domovine i uspjeli učiniti nemoguće, obraniti i u stvarnost pretvoriti 888 godina star san hrvatskog naroda o vlastitoj državi, često se, nažalost, prisjećamo ratnih stradanja i razaranja, naših poginulih i nestalih prijatelja i suboraca, njihovih majki, očeva, djece i supruga, i svih žrtava Domovinskog rata. Svjedoci smo poslijeratne marginalizacije branitelja od strane ljudi koji svoju moć vuku iz prijeratnog prokomunističkog sustava, koji su brzinom munje promijenili dresove iz tvrdih boljševika jednopartijskog sustava u velike promicatelje brze privatizacije, tržišne ekonomije i boraca za ljudska prava.

Nekad gordi ratnici, od pobjednika u krvavom obrambenom Domovinskom ratu pretvorili su nas u socijalne, psihološke i moralne gubitnike u miru. Oni koji nisu ratovali i nikada nisu željeli Hrvatsku državu činili su i dan danas čine sve da hrvatske branitelje prikažu u što crnjem svjetlu i dijele ih na lažne i prave branitelje kako bi stvorili dojam u javnosti da su branitelji većinom varalice i društveni paraziti.

Neizmjerno nam je drago da su nakon 25. godina samostalnosti RH i hrvatski branitelji grada Belišća 2016. godine dobili svoj „Dan hrvatskih Branitelja“ kao što ga to odavno imaju hrvatski branitelji grada Osijeka, Vukovara, Zagreba  i ostalih gradova diljem lijepe naše.

Danas kada obilježavamo drugu obljetnicu Dana hrvatskih branitelja grada Belišća koji ćemo zajedno s građanima i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata  dostojanstveno obilježiti, s ponosom u spomen na sve hrvatske branitelje koji su tijekom Domovinskog rata dali nemjerljiv doprinos u obrani Belišća, Valpovštine i Republike Hrvatske.

U ime tih sjećanja i osjećaja Udruga HVIDR-a Belišće, svim hrvatskim braniteljima grada Belišća čestita Dan hrvatskih branitelja koji se obilježava upravo na dan, 30. svibnja, u  spomen na sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata i spomen na dan konstituiranja prvog višestranačkog hrvatskog Sabora 1990. godine koji je hrvatski narod u domovini i u svijetu prihvatio kao prvi Dan hrvatske državnosti. Dan kada se prvi puta u sveukupnoj hrvatskoj povijesti konstituirao jedan demokratski izabran Hrvatski Sabor.

Želimo upravo na današnji dan 30 svibnja 2017. godine, drugi po redu Dan hrvatskih branitelja grada Belišća poslati snažnu poruku zajedništva hrvatskih branitelja, jer Domovinski rat je za nas hrvatske branitelje svetinja.

Pavo Milekić

 

 

 


HVIDR-a Belišće na 25. Hodočašću Hrvatske vojske i policije u Lurdu (Lourdes) 25.05.2017

Slika

Po prvi puta, na Međunarodnom vojnom hodočašću Hrvatske vojske i policije te hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koje se održava već 59. godina u Lourdes sudjelovao je i  predstavnik Udruge HVIDR-a Belišće Mario Budimčić.

Na ovogodišnjem Hodočašću sudjelovali su predstavnici 42. zemlje Svijeta, a samo je iz Republike Hrvatske bilo oko 800 sudionika. Uz predstavnike Hrvatskih oružanih snaga i Hrvatske policije u hodočašću je sudjelovao i odred Hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809.

Svečanom otvorenju međunarodnog hodočašća prisustvovali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrade Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović te glavni ravnatelj policije Marko Srdarević sa suradnikom Ivicom Franićem, glavnim policijskim savjetnikom, ujedno i zamjenik zapovjednika hodočašća. 

Cilj ovog Hodočašća je utjecati se Majci koja se u Lourdesu nazvala «Bezgrešno začeće», ali i pokazati marijansku odanost hrvatske vojske i policije. Jedan od ciljeva je i svakako stvaranje zajedništva između vojski i policija koje sudjeluju ovom hodočašću, što je i poruka pape Franja koji u u svojoj poruci naslovljenoj na msgr. Luca Ravale, apostolskog upravitelja Vojne biskupije u Francuskoj u kojoj navodi: «u ovim teškim vremenima važno se prisjetiti da je mir dar za kojeg nikad ne smijemo prsstati moliti Oca: Dona nobis Pacem.

Slika Slika Slika

 


powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"