UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA
DOMOVINSKOG RATA - BELIŠĆE

Ranička 14, Belišće - OIB: 09637920046 - IBAN: HR 89 2340 0091 1106 2020 6
Tel: 099 6909 114 - E-mail: hvidra.belisce@gmail.com


Početna O nama Dokumenti Linkovi Galerija Kontakt Pristupnica
Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata
ODLUKA O FINANCIRANJU

MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOG SUSTAVA, OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE

POGLEDAJ ODLUKU U PDF-u

IZVJEŠĆE O NAJZNAČAJNIJIM AKTIVNOSTIMA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I PLAN BUDUĆIH AKTIVNOSTI

Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je izvješće o aktivnostima i planu budućih aktivnosti, s posebnim osvrtom na provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Kompletan dokument možete preuzeti NA LINKU:

O B A V I J E S T

Udruga HVIDR-a Belišće u sklopu projekta promicanja vrijednosti Domovinskog rata u suradnji i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske dana 25. studenoga 2017. organizira jednodnevnim izlet djece i mladih u grad heroj Vukovar. Tim povodom Udruga je izdala prigodni bilten, koji možete pogledati, preuzeti NA LINKU:

Projekt povećanja energetske učinkovitosti

Projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za članove HVIDR-a RH na području Republike Hrvatske u 2021. godini

Obavijest i poziv na sudjelovanje u Projektu

Natječaj Zaklade hrvatskih

Natječaj Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za ostvarivanje potpore za obrazovanje - 2020./2021. - studenti

Zaklada je nadležna pravna osoba koja provodi postupak za ostvarivanje prava na potporu za obrazovanje iz čl. 124. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (“Narodne novine”, br. 121/17, 18/19).

Upravni odbor Zaklade, na dan 2.11.2020.godine raspisao je, temeljem Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na potporu za obrazovanje (“Narodne novine”,br.101/2019), natječaj za potporu za obrazovanje za PREDDIPLOMSKE, DIPLOMSKE I POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE, koji je objavljen u dnevnim novinama “Večernji list” te je s paketom obrazaca, osim na mrežnoj stranici Zaklade, dostupan i na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja.
Natječaj za potporu za obrazovanje za SREDNJU ŠKOLU bio je objavljen 14.09.2020. god te je završio je 5.10.2020.godine.
U nastavku možete preuzeti tekst Natječaja i obrasce, kao i link na Pravilnik objavljen u “Narodnim novinama”.


Natječaj traje do 23.11.2020.godine. (23.11.2020 je zadnji dan kada se može poslati prijava na natječaj).

Obrasce je potrebno uredno popuniti i ovjeriti u nadležnoj obrazovnoj ustanovi.

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Prijava na natječaj šalje se poštom na adresu;

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Park Stara Trešnjevka 4, Zagreb

(s naznakom-Natječaj za potporu za obrazovanje-STUDENTI)

PIOPĆENJE ZA JAVNOST

HVIDR-a RH
Galovićeva 10
10 000 Zagreb

U svezi medicinske dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji
Nastavno na recentne informacije koje se pojavljuju u javnosti kako hrvatski branitelji od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite traže preslike osobnih zdravstvenih kartona ovjerene pečatom i potpisom na svakoj stranci te kompletnu medicinsku dokumentaciju po vrstama bolesti kronološki od početka liječenja, preslikanu identično kao original, na temelju uputa koje su dobili u uredima za branitelje, obavještavamo hrvatske branitelje, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost o sljedećem:

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji stupio je na snagu 14. prosinca 2017. godine, a njegova puna implementaciju iziskuje donošenje određenog broja pravilnika i uputa na čemu Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi. Dio pravilnika već je u provedbi, a dio je u postupku donošenja. Između ostalih, u postupku donošenja je i Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi prije nalaza i mišljenja tijela vještačenja o uzroku i postotku oštećenja organizma radi ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, za koji je s današnjim danom, 15. veljače 2018. godine, otvoreno javno savjetovanje.

Spomenutim Pravilnikom određena je medicinska dokumentacija koja je potrebna za utvrđivanje statusa HRVI-ja po osnovi bolesti. Između ostalog, navedeno je da izabrani doktor obiteljske (opće) medicine izdaje električni ispis osobnog zdravstvenog kartona za provedbe stručne procjene u svrhu ostvarivanja statusa HRVI-ja po osnovi bolesti.

Nositelj izrade navedenog Pravilnika je ministar nadležan za zdravstvo, uz suglasnost ministra hrvatskih branitelja i ministra nadležnog za rad i mirovinski sustav.

Napominjemo kako su pogrešna tumačenja da medicinska dokumentacija potrebna za utvrđivanje statusa HRVI-ja po osnovi bolesti mora biti dostavljena ovjerena i preslikana te pozivamo hrvatske branitelje na strpljenje do skorog donošenja samog Pravilnika, kojim će biti precizno i jasno propisani svi dokazi potrebni za ostvarivanje prava po Zakonu.

RAD PODRUČNIH JEDNICA

RAD PODRUČNIH JEDNICA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA

Dokument u PDF formatu:


HVIDR-a Belišće obilježila 31. Obljetnicu neprijateljskog raketirana Bizovca 07.11.2022

 

Slika

 

Dana 5. studeni 2022. godine predstavnici udruge HVIDR-a Belišće na mjesnom groblju u Bizovcu obilježili su 31. Obljetnicu neprijateljskog raketiranja Bizovca u kojem je dana 7. studeni 1991. godine smrtno stradalo osmero, a ranjeno 24-oro mještana Bizovca.

Zajedno s predstavnicima obitelji i rodbine poginulih i stradalih, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Općine Bizovac, Osječko-baranjske županije, gradova Belišća i Valpova, MUP-a, PU OBŽ, bizovačkog ogranka Matice hrvatske političkih stranaka predstavnici udruge HVIDR-a Belišće odali su počast stradalima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

  HVIDR-a Belišće

 


HVIDR-a Belišće na Obljetnici osnutka UDVDR-a, Ogranka Darda 05.11.2022

Slika

Dana 5. studeni 2022. godine predstavnici udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su na obilježavanju Obljetnice osnutka UDVDR-a, Ogranka Darda.

U sklopu obljetnice organizirane su i sportske igre hrvatskih branitelja na kojima su predstavnici udruge HVIDR-a Belišće, Zlatko Janković i Zdenko Horvat osvojili 2. Mjesto a Zdravko Flajc i Zlatko Vuković 4. Mjesto u Beli.

  Slika

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 


HVIDR-a Belišće obilježila blagdan Svih svetih 04.11.2022

Slika

U utorak, 1. studeni 2022. godine, u povodu blagdan Svih svetih, predstavnici udruge HVIDR-a Belišće, upalili su svijeće u znak sjećanja na sve poginule i umrle hrvatske branitelje, članove udruge i sve pokojne na području Valpovštine.

Slika Slika Slika SlikaSlika Slika Slika Slika Slika Slika

 


HVIDR-a Belišće na 26. SŠNIDOR-u u Virovitici 24.10.2022

Slika

U subotu, dana 22. listopada 2022. godine, predstavnici udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su u Virovitici na 26. Svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata koje je organizirala Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te pokroviteljstvom župana VPŽ Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina.

Na natjecanju koje je započelo u prijepodnevnim satima sudjelovali su hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi Domovinskog rata iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba koji su se natjecali u 9 disciplina: boćanju, kuglanju, elektronskom pikadu, šahu, stolnom tenisu, streljaštvu, utrci u invalidskim kolicima, ribolovu i stolnom tenisu.

Nakon svečanosti otvorenja i natjecanja u invalidskim kolicima, na Gradskom groblju u Virovitici odana je počast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima a potom je fra Bernard Barbarić, gvardijan Župe Sv. Roka Virovitica, blagoslovio natjecatelje i sve sudionike igara.

Slika SlikaSlika


10. rukometni turnir Zlatko Ivić Čiva 17.09.2022

Slika

 

 

U subotu, 17. rujna 2022. godine u Valpovu je odigran Memorijalni turnir Zlatko Ivić – Čiva koji se igra u organizaciji RK Valpovke u čast poginulom hrvatskom branitelju i rukometašu na ćijem su otvorenju sudjelovali i predstavnici udruge HVIDR-a Belišće.

Ovim turnirom, mini rukometa, završeno je 10. izdanje rukometnog turnira Zlatko Ivić Čiva. Bio je to pravi iskreni festival rukometa pun dječjeg smijeha, veselja, a i poneke suze. Sudjelovalo je oko 400 djece koji su svi ponijeli kućama medalju. Sigurni smo da će zauzeti počasna mjesta u njihovim sobama i srcima. Pobjednike nećemo spominjati jer su svi oni pobjednici, pobjednici su za nas, svoje trenere, roditelje, bake i djedove koji su dobro ispunili tribinu valpovačke dvorane.

Slika31. Obljetnica oslobađanja grada Donjeg Miholjca 16.09.2022

Slika

U petak 16. rujna 2022. godine predstavnici udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su na svečanosti 31. Obljetnice oslobađanja grada Donjeg Miholjca.

Slika Slika Slika Slika

U sklopu obljetnice organizirano je i sportsko natjecanje na kojem je udruga HVIDR-a Belišće, pod vodstvom g. Zdenka Horvata, osvojila 1. Mjesto u Beli.


8. Državno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca 10.09.2022

Slika

Među natjecateljima 8. Državnog natjecanja u kuhanju slavonskog čobanca, sudjelovali su i predstavnici udruge HVIDR-a Belišće. Najbolji čobanac skuhao je Damjan Bačić iz Baranjskog Petrovog Sela, drugo mjesto među najboljima osvojio je Perica Borić iz Bistrinaca, a treće Berislav Franjić iz Bizovca.


HVIDR-a Belišće na Fišijadi u Belišću 26.08.2022

 

Slika Slika

Manifestacija “Mali grad-veliki ljetni doživljaj 2022.” završila je u petak, 26. kolovoza na belišćanskom bazenu, uz Fišijadu, tradicionalno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša na kojoj su sudjelovali i predstavnici udruge HVIDR-a Belišće.

 

Slika

 


HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA 05.08.2022

Slika Slika

Slika Slika

 

Dana 5. kolovoza 2022. godine udruga HVIDR-a Belišće obilježila je Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sudjelovanjem svojih predstavnika u službenom protokolu polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 107 Brigade HV-a na lijevoj obali r. Drave u Belišću i gradskom groblju grada Valpova te groblju u Bizovcu, Petrijevcima i Satnici.

Slika Slika Slika Slika


HVIDR-A BELIŠĆE NA 31. OBLJETNICI STRADANJA DALJA I POGIBIJE 39 BRANITELJA 01.08.2022

Slika

 

Danas, 1. kolovoza 2022. godine, udruga HVIDR-a Belišće sudjelovala je u Dalju na 31. obljetnici stradanja Dalja i pogibije 39 hrvatskih branitelja.

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. godine  obilježena je 31. godišnjica stradavanja 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Slika  Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika


HVIDR-a BELIŠĆE NA 31. OBLJETNICI OSNUTKA ZNG-a NA PODRUČJU ANTUNOVCA 13.07.2022

Slika

 

Dana 14. srpnja 2022. godine udruga HVIDR-a Belišće sudjelovala je u obilježavanju 31. obljetnice osnutka ZNG na području Antunovca.

Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac - Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih hrvatskih branitelja ne smije nikada zaboraviti i dodao.

Okupili smo se da obilježimo 31. obljetnicu osnivanja ZNG-a na području Općine Antunovac koji je osnovan kao postrojba u sklopu 1. satnije 2. pješačke bojne 106. brigade. Naša je satnija branila prostor koji se proteže od Orlovnjaka do Seleša te samo mjesto Antunovac. Smisao ovakvih okupljanja je da se žrtva Domovinskog rata i doprinos branitelja, ali i civila u stvaranju neovisne domovine, nikada ne zaboravi. Mi ćemo se i dalje truditi da generacije koje dolaze ne zaborave ono što je krvlju naših branitelja utkano u ovu zemlju i da se s ponosnom sjećamo svih dana Domovinskog rata – kazao je Šerić.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSlika


HVIDR-a BELIŠĆE NA OBLJETNICI POGIBIJE PET HRVATSKIH BRANITELJA U TENJI 07.07.2022

Slika

 

Dana 7. srpnja.2022. godine u organizaciji Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Tenja, u suradnji s HVIDR-om iz Orahovice i Mjesnim odborom Tenja, udruga HVIDR-a Belišće sudjelovala je na polaganju vijenaca i paljenju svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Antunovačkoj ulici u Tenji.

Na odavanju počast i obilježavanju 31. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Damira Hornunga, Franje Jusupa, Zdravka Rittgassera, Đure Kiša i Marka Zegnala bili su članovi njihovih obitelji, prijatelji i suborci, predstavnici braniteljskih i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske i policije te Grada Osijeka, a u ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio i zapalio svijeću zamjenik župana Mato Lukić.

 S osobitim poštovanjem došli smo danas položiti vijence i upaliti svijeće u znak sjećanja i zahvalnosti hrabrim hrvatskim vitezovima koji su na današnji dan 1991. godine poginuli na ovom mjestu. Njihova žrtva se nikada ne smije zaboraviti, zato i na ovaj način promičemo i na mlađe generacije prenosimo istinu

Slika Slika Slika


MEMORJAL "DARKO STRUGAČEVAC" 27.06.2022

Slika

 

   U subotu, 25. lipnja 2022. godine u sklopu Dana neovisnosti Republike Hrvatske udruga HVIDR-a Belišće organizirala je Memorijal „Darko Strugačevac“ u spomen i sjećanje na Darka Strugačevca, hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata koji je poginuo u VRO Akciji Baranja 3. travnja 1992. godine, spašavajući svoja dva teško ranjena suborca.

Nazočne je ispred Spomen biste Darka Strugačevca u Bocanjevcima u ime organizatora memorijala pozdravio g. Pavo Milekić, predsjednik HVIDR-e Belišće koji je ukazao na ulogu, značaj i doprinos hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i istaknuo kako ime Darka Strugačevca i imena svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja nikada ne smijemo zaboraviti.

Svečanost je u nazočnosti majke Marije i obitelji Strugačevac nastavljena polaganjem vijenca, paljenjem svijeća te prigodom molitvom koju je predvodio vlč. Luka Ćosić, župni vikar župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Valpovo.

Uz obitelji i rodbinu, počast su mu odali i predstavnici braniteljskih udruga Valpovštine, Miholjštine i Osječko-baranjske županije te predstavnici grada Belišća i mještani Bocanjevaca.

  Memorijal se nastavio na odmorištu Drava Bistrinci, svečanim otvaranjem sportsko-rekreativnih aktivnosti i druženja sudionika koji je službeno otvorila sestra poginulog Darka, gđa. Pavica Strugačevac.

 

    Slika

Slika Slika Slika Slika Slika  Slika Slika    Slika  


HVIDR-a Belišće na čobanijadi u Bocanjevcima 20.06.2022

Slika

 

Bocanjevci - u petak, 17. lipnja 2022. godine u sklopu manifestacije Mali grad-veliki ljetni doživljaj na kojoj su se okupili majstori kotlića iz bliže i dalje okolice kako bi pokazali umijeće u kuhanju slavonskog čobanca, sudjelovali su i predstavnici udruge HVIDR-a Belišće.

 Organizatori su ograničili broj ekipa na trideset tako da je vruće poslijepodne grijala i trideset i jedna vatra, jer se u jednom ovećem kotlu kuhao čobanac za posjetitelje izvan kruga natjecateljskih društava.

SlikaSlika Slika Slika Slika Slika


UDRUGA HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILA DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA 31.05.2022

Slika

 

   U petak, 27. svibnja 2022. godine u Belišću je svečano obilježen Dana hrvatskih branitelja grada Belišća.

Valja podsjetiti da je ovaj važan dan za Grad Belišće i njegove hrvatske branitelje ustanovljen početkom 2016. godine kada je na prijedlog Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Gradsko vijeće Belišća jednoglasno donijelo odluku da će se u gradu Belišću, Dan hrvatskih branitelja, obilježavati 30. svibnja svake godine.

Taj dan izabran je u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, koji je hrvatski narod u domovini i svijetu prihvatio kao prvi Dan hrvatske državnosti i dan kada je u Hrvatskoj nakon 45 godina prestala komunistička vladavina, uspostavljena demokracija i počeo proces osamostaljenja Republike Hrvatske. Na simboličkoj razini 30. svibnja 1990. godine inauguriran je i kao “rođenje nove Hrvatske” zbog čega su ga kao svoj dan izabrali i hrvatski branitelji grada Belišća koji se tada prisjećaju nekih od najtežih i najslavnijih dana iz hrvatske povijesti.   

   Grad Belišće, želeći odati dužno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i njihovim obiteljima, organizirao je dana 27. svibnja 2022. godine program obilježava Dana hrvatskih branitelja grada Belišća zajedno s proslavom  30. svibnja, Danom državnosti Republike Hrvatske.

Program je započeo u jutarnjim satima okupljanjem ispred belišćanske gradske uprave odakle su hrvatski branitelji u mimohodu ulicama Vijenac dr.Franje Tuđmana, Vijenac S.H.Gutmanna, Željezničkom, A.G.Matoša i Starovalpovački put krenuli prema Spomen križu žrtvama poginulih u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Belišća.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Belišća, Valpova, Osijeka,Donjeg Miholjca, Bilja, Baranjskog Petrovog Sela i Darde, zajedno s članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnicima Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Domagojem Varžićem, predstavnicima Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, Grada Belog Manastira i predstavnicima Policijske postaje Belišće sa zamjenikom načelnika Nikolom Pepićem, položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

   Molitvu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje predvodio je fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu izvela je Valentina Pavlović.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi, fra Marko Neretljak predvodio je svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

   Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari.

Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSlika Slika Slika Slika Slika Slika


powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"