GRADSKI OGRANAK UDRUGE HRVATSKIH DRAGOVOLJACA

    DOMOVINSKOG RATA GRADA BELIŠĆAPočetna   
Razmjena linkova
Stop mine - aukcija slika Web povezuje ljude
Korisni linkovi
Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Narodne novine Statut UHDDR-a UHDDR Središnjica
http://www.obz.hr/hr/?flash=1
http://www.belisce.hr
http://www.valpovo.hr
http://www.opcina-bizovac.hr/
http://www.petrijevci.hr/index.php

Volim Belišće, ali čisto 25.04.2018

Slika

Oko tisuću volontera ove je godine bilo uključeno u akciju "Volim Belišće, ali čisto!", koja je održana u subotu, 21. travnja 2018. godine. U akciju su tradicionalno uključeni i belišćanski dragovoljci, a čišćen je prostor oko prostorija Doma umirovljenika, gdje se nalazi i naša udruga.

Akciju organiziraju grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća.

Slika     Slika

Slika     Slika

Slika     Slika

Izborna Skupština dragovoljaca 09.04.2018

Slika

U nedjelju, 8. travnja u prostorijama Doma umirovljenika održana je redovna izvještajna i izborna Skupština Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Belišća.

U proteklom periodu Udruga je provodila čitav niz aktivnosti. Od održavanja do posjeta brojnih memorijalnih turnirima prijateljskih udruga. Udruga je sudjelovala i na prigodnim komemoracijama za poginule u Domovinskom ratu, a također su obilježavani svi značajni datumi iz Domovinskog rata. Članovi udruge pohađali su razne seminare i edukacije važne za rad Udruge. Suradnja s brojnim udrugama manifestirala se i kroz druge vidove suradnje, a posebno kroz osiguranje brojnih sportskih i drugih manifestacija. Posebno je zanimljivo da je krug prijateljskih udruga proširen na šire područje, a ne samo Valpovštinu. Tako su predstavnici udruga posjetili i uspostavili suradnju s udrugama iz Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda, Požege, Bjelovara...

Svake godine aktivnost Udruge kretala je odlaskom na svetu Misu i druženje s našim duhovnikom i počasnim članom Udruge fra Marinom Matančićem, koji je prošle godine upućen na služenje u drugu župu, te smo dobili novog duhovnika, fra Daria Micana. Tako je odlična suradnja s belišćanskim franjevcima i Crkvom i dalje nastavljena.

Pisani su projekti i uredno provođene projektne aktivnosti, a iz izvješća predsjednika i izvješća Nadzornog odbora vidljivo je da je Udruga racionalno raspolagala financijskim sredstvima i u skladu s odobrenim projektima. U proteklom periodu nabavljeno je novo računalo, pisač sa skenerom, pokretni razglas s microfonima, uredska stolica, oprema za sportsku ekipu, nova zastava i banner, te je obnovljena rasvjeta u prostorijama. Svi članovi Udruge dobili su majice, jaknu, kalendare, olovke i zastavice.

Ispred Središnjice Skupštini se obratio Darko Nađ, dopredsjednik Središnjice i predsjednik ŽP UHDDR-a Osječko-baranjske županije, te ujedno i član našeg Odbora kao predstavnik osnivača. Pohvalio je rad i aktivnosti Udruge. Također se skupu obratio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća, Domagoj Varžić. Pozdravio je sve u svoje i u ime gradonačelnika Dinka Burića. Rekao je da u gradu s osobitom pažnjom prate rad Udruge.

Nakon izvještajnog dijela usljedili su izbori. Za predsjednika Udruge povjerenje za još jedan mandat dobio je dosadašnji predsjednik Zlatko Rogač. Jasenko Kardum izabran je za tajnika. Dopredsjednici će i nadalje biti Mario Pavlović i Stjepan Brezovec, rizničar Matajs Flajc, a Zdenko Krulić povjerenik za vjerske odnose i duhovnost. Novi predsjednik Nadzornog odbora je Josip Vučetić.

Predsjednik Zlatko Rogač zahvalio je Skupštini i članovima na ukazanom povjerenju. Sa najužim krugom suradnika, ali i sa svim članovima radit će na provedbi svih dosadašnjih aktivnosti, ali i proširenju i pronalaženju novih suradnika.

Predsjednik se zahvalio lokalnim medijima na praćenju naših aktivnosti: Gradski radio Belišće, Hrvatski radio Valpovština, portal Valpovština info, portal grada Belišća i Belišćanski list. Također je uputio riječi zahvale sponzorima i donatorima: Santaj Plastika, općina Petrijevci, grad Valpovo, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo branitelja. Posebna zahvala upućena je gradu Belišću kao najvećem partneru i suradniku, te gradonačelniku Dinku Buriću, koji je i sam dragovoljac Domovinskog rata.

Pod točkom razno članovi su upoznati s nedavno održanom Skupštinom Županijske podružnice UHDDR-a Osječko-baranjske županije. Skupština je održana 5. travnja u Osijeku. Naš predsjednik Zlatko Rogač izabran je za dopredsjednika Županijske podružnice, Mario Pavlović je član Odbora ŽP, Josip Vučetič je član Nadzornog odbora, a Milan Belcar je u povjerenstvu za gospodarstvo. Ovo je također veliki pokazatelj rada i aktivnosti naše Udruge.

Slika

Slika   Slika

Slika   Slika

Uskrsna čestitka
Slika
Duhovno okupljanje dragovoljaca 29.03.2018

Slika

U ovo preduskrsno vrijeme, u utorak 27. ožujka 2018. godine članovi belišćanskog UHDDR-a nastavljaju s duhovnim susretima. Dvadesetak članova udruge dragovoljaca prvo je, kako to svaki puta biva, pohodilo svetu misu, a potom je članove primio fra Dario Mican, duhovnik belišćanskih dragovoljaca. U veselom tonu i druženju dogovoreni su sljedeći susreti i utvrđeni planovi za naredno razdoblje.

1. sjednica Odbora GO UHDDR Belišća 12.03.2018

U srijedu, 7. ožujka u prostorijama Udruge održana je 1. sjednica Odbora GO UHDDR Belišća u 2018. godini.

Središnja točka sjednice je priprema za održavanje izborne Skupštine Udruge. Skupština će se održati u nedjelju, 8. travnja 2018. godine u prostorijama Doma umirovljenika s početkom u 18:00 sati. Ovim putem pozvani su svi aktivni članovi udruge da uveličaju ovu svečanost i daju svoj doprinos.

Na sjednici je dan kraći osvrt na dosadašnje aktivnosti i članovi su informirani o predanim natječajima jedinicama lokalne uprave i samouprave, kao i o pravdanju prošlogodišnjih natječaja. Sv dokumenti i potreban materijal uredno su i na vrijeme predani.

Kako se približava obilježavanje vojne akcije Baranja, 3. travnja, koordinacija provodi redovne aktivnosti i pripreme, a naša Udruga će kao i dosada odraditi svoj dio posla.

Dan je kraći osvrt na sistematske liječničke preglede u organizaciji Ministarstva branitelja.
Prednost imaju nezaposleni hrvatski branitelji te hrvatski branitelji u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji s najamne 500 dana u borbenom sektoru. Pregledi se obavljaju u općim i županijskim bolnicama i Kliničkim bolničkim centrima u Republici Hrvatskoj. Kod nas to je KBC Osijek.
Svaka bolnica odredila je koordinatora za prijem i naručivanje, koji obavještava hrvatske branitelje o točnom terminu dolaska na pregled.
Detaljne informacije zainteresirani mogu dobiti na broju: 031 208 225

Dragovoljci s nadbiskupom 08.03.2018

Slika

U petak, 23. veljače 2018. g., održana je kanonska vizitacija u župi sv. Josipa Radnika u Belišću. U kanonsku vizitaciju našoj župi došli su nadbiskup mons. Đuro Hranić, konvizitator mons. Luka Marijanović i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dario Hrga.

U poslijepodnevnim satima, nadbiskup se susreo s mnogobrojnim skupinama koje djeluju u župi: Udruga sv. Vinka, Vjera i svjetlo, OFS, Frama, Framica, Mreža molitelja za zvanja, Živa krunica, UHDDR Belišće i Kursiljo. Predstavnici navedenih skupina u kratkim crtama iznijeli su osnovne podatke o broju članova, ciljevima i svrhama skupina te trenutnom stanju i radu pojedinih skupina. Zahvalivši svim članovima skupina na neumornom radu u župnoj zajednici, Nadbiskup je poručio kako je nužno promicati franjevačke i kršćanske vrjednote kao i ljubav i brigu prema siromasima i domovini.

IZVJEŠĆE O NAJZNAČAJNIJIM AKTIVNOSTIMA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I PLAN BUDUĆIH AKTIVNOSTI

Slika
Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je izvješće o aktivnostima i planu budućih aktivnosti, s posebnim osvrtom na provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Kompletan dokument možete preuzeti na LINKU:

Turnir u streljaštvu braniteljskih udruga 31.12.2017

Slika

U subotu 30. prosinca na streljani u Požegi održan je tradicionalni božićno-novogodišnji turnir braniteljskih udruga u streljaštvu.

Turnir je organizirao UHDDR Požega i Građansko streljačko društvo "Požega 1871". Gađala se disciplina serijska zračna puška te je nastupilo preko 50 natjecatelja iz 10 braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Slavonije i Baranje. Na turniru nastupila je ekipa UHDDR Belišće u sastavu Stjepan Brezovec, Josip Anić, Željko Golić i Franc Sakač te osvojila 5.mjesto ekipno. Prednost domaćeg terena iskoristili su ekipe UHDDR Požega koji su nastupili sa dvije ekipe i zauzeli 1. i 2.mjesto te UHDDR Suhopolje 3.mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji plasman ostvario je ispred UHDDR Belišća Franc Sakač osvojivši 2.mjesto.

Tekst i foto Franc Sakač

Slika

Slika

Božičino-novogodišnja čestitka

Svim članovima udruge i njihovim obiteljima, svim dragovoljcima i hrvatskim braniteljima, svim građankama i građanima Lijepe naše, kao i hrvaticama i hrvatima, ma gdje bili:

Slika

Konvencija o promicanju poduzetništva 08.12.2017

Slika

U četvrtak, 7. prosinca članovi i predstavnici belišćanskog UHDDR-a sudjelovali su u Osijeku na Konvenciji o promicanju poduzetništva branitelja. Nazočnima se obratio Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovijnskog rata i braniteljske udruge u Gradu Osijeku i predsjednik ŽP UHDDR-a osječko-baranjske županije; Anto Barukčić, predsjednik Regionalnog ureda Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić; osječko-baranjski dožupan Petar Lagator; predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u siječnju ove godine počelo je s provedbom projekta Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata.

Projekt traje 18 mjeseci i završava u lipnju 2018. Ukupna vrijednost projekta je 2,132 milijuna kuna, financira se iz Europskog socijalnog fonda s iznosom od 85 posto odnosno 1,812 milijuna kuna, dok ostatak ide iz državnog proračuna.

Svrha projekta je, dakle, povećati informiranost hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji o društvenom poduzetništvu i mogućnostima poslovanja društvenih poduzeća, kao i ojačati njihove kapacitete za pokretanje poduzetničkog pothvata društvenih poduzeća kroz edukacije i poslovno mentorstvo.

U okviru projekta provest će se četiri jednodnevne konvencije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci kako bi se branitelji i stradalnička populacija bolje informirali o važnosti razvoja društvenog poduzetništva. Na konvencijama će biti riječi o važnosti društvenog poduzetništva, iznijet će se pozitivni primjeri, kao i predstaviti mogućnosti zapošljavanja i socijalnog uključivanja kroz društveno poduzetništvo, te mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova za razvoj društvenog poduzetništva i zapošljavanje.

Inače, Ministarstvo branitelja do 2020. planira provesti ukupno 18 projekata za što su osigurana sredstva, i to najvećim dijelom, iz EU fondova u ukupnom iznosu od 586 milijuna kuna.

26. obljetnica hrvatskih vitezova 01.12.2017

SlikaGradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Belišće jučer (30. studenog 2017.) je organizirao obilježavanje 26. obljetnice smrti četvorice Vukova s Drave: Damira Banovića, Darka Drevenšeka, Pave Horvata i Marka Pavlovića. Tog 30. studenoga 1991. godine zbila se prva koordinirana akcija 107. brigade, kako bi se pokušala osloboditi tada okupirana Baranja.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade na lijevoj obali Drave, ovih hrvatskih vitezova, ali i svih poginulih hrvatskih branitelja, danas su se prisjetili i dužnu počast odali predstavnici Grada Belišća, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Belišća Domagojem Varžićem, članovi belišćanskog UHDDR-a predvođeni predsjednikom Zlatkom Rogačem, djelatnici Policijske postaje Belišće na čelu s načelnikom Zdravkom Mandićem, predstavnici Udruge umirovljenika MUP-a, predvođeni predsjednikom Ivicom Igrecom te predstavnice Udruge udovica iz Domovinskog rata na čelu s Krunčicom Rupić. Prigodnu molitvu je kod spomenika predvodio Zdenko Krulić, član UHDDR-a Belišće.

Uslijedila je potom misa u crkvi Svetog Stjepana u Bistrincima, koju je služio fra Branko Janjić, župnik Župe svetog Josipa Radnika Belišće. Kroz misu zadušnicu, Damira Banovića, Darka Drevenšeka, Pavu Horvata i Marka Pavlovića te sve poginule hrvatske vitezove, molitvom su se prisjetili njihovi suborci, obitelj i prijatelji, te gradonačelnici Belišća i Valpova, Dinko Burić i Matko Šutalo te predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća, Dario Fletko.

Tekst: Monika Đogaš
Foto: Zaim Saljiji

Slika  Slika

Slika  Slika

Slika  Slika

Slika  Slika

Sastanak s predsjednikom i tajnikom UHDDR-a 29.11.2017

Slika

U sklopu obilaska svih županija i ogranaka, predsjednik Središnjice UHDDR-a Ante Martinac i tajnik Dario Duić posjetili su i Osječko-baranjsku županiju.Bila je to prilika da se svi ogranci upoznaju sa novim predsjednikom, te radom Središnjice, a ujedno i da se predsjednik upozna s radom ogranaka i županijske podružnice. Na radnom sastanku, koji je održan 25. studenog posebno je pohvaljen rad i aktivnosti belišćaskih dragovoljaca i GO UHDDR Belišće je naveden kao jedan od najaktivnijih i najboljih ogranaka u Hrvatskoj. Ovu pohvalu belišćanski dragovoljci su s veseljem prihvatili i obvezali se na još bolji i kvalitetniji rad.

Slika

Natječaj za dodjelu stipendija 28.11.2017

Prenosimo sa stranice Ministarstva hrvatskih branitelja

Upravni odbor Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata donio je odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku 2017./2018. godinu.

Dodatne informacije o Natječaju mogu se dobiti na broju telefona 01/3657-953, adresi elektorničke pošte: stipendije@branitelji.hr ili osobno kod djelatnika Fonda za stipendiranje na adresi Park Stara Trešnjevka 4 u Zagrebu, u radno vrijeme od 8,30-16,30 sati.

Prijave na Natječaj podnose se zaključno do 22. prosinca 2017. godine na adresu:

FOND ZA STIPENDIRANJE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I DJECE HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA
Park Stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb
(s naznakom - Natječaj za stipendiranje)

Dokumenti

Poziv na misu 27.11.2017
Slika
Novi duhovnik belišćanskih dragovoljaca 24.11.2017

Slika

U srpnju su dragovoljci Belišća privremeno ostali bez duhovnika, Naime, fra Marin Manančić je premješten na nove dužnosti u sklopu franjevačke zajednice, a time i otišao iz Belišća. Bio je od velike pomoći braniteljima i dragovoljcima i teško će ga netko zamijeniti.

Tijekom listopada u Belišće je stigao mladi franjevac, fra Dario Mican, koji je nakon preuzimanja brojnih dužnosti odlučio nastaviti tamo gdje je fra Marin stao, odnosno preuzeti i obvezu duhovnika dragovoljaca belišćanskog UHDDR-a.

20. studenog u prostorijama Udruge, na zadovoljstvo svih sudionika organiziran je susret fra Daria i članova UHDDR-a.  Susret je, kako i priliči započeo molitvom, te međusobnim upoznavanjem. Fra Daria smo upoznali s radom i aktivnostima Udruge.

Kako je nas novi duhovnik s radošću prihvatio, tako je i on na članove Udruge ostavio duboki dojam, bez obzira što je godinama mlad, ali je bogat duhovnim znanjem i stavom o Domovinskom ratu i ulozi dragovoljaca u stvaranju Lijepe naše. Naime, i sam fra Dario dolazi iz stradalničke, prognaničke obitelji, sin je branitelja i pripadnika HVO-a, koji je zbog ranjavanja i bolesti zadobivenih u Domovinskom ratu, nažalost preminuo. Samo petnaestak dana star, otac u ratu, a majka s četvoro djece bježi s ognjišta, od četničkog noža.

Fra Dariu zahvaljujemo što se prihvatio ove obveze, duhovnika dragovoljaca, te mu želimo puno uspjeha i nadamo se dobroj suradnji.

Slika

1 do 15 od 214


powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"