UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA
DOMOVINSKOG RATA - BELIŠĆE

Ranička 14, Belišće - OIB: 09637920046 - IBAN: HR 89 2340 0091 1106 2020 6
Tel: 099 6909 114 - E-mail: hvidra.belisce@gmail.com


Početna O nama Dokumenti Linkovi Galerija Kontakt Pristupnica
Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata
ODLUKA O FINANCIRANJU

MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOG SUSTAVA, OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE

POGLEDAJ ODLUKU U PDF-u

IZVJEŠĆE O NAJZNAČAJNIJIM AKTIVNOSTIMA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I PLAN BUDUĆIH AKTIVNOSTI

Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je izvješće o aktivnostima i planu budućih aktivnosti, s posebnim osvrtom na provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Kompletan dokument možete preuzeti NA LINKU:

O B A V I J E S T

Udruga HVIDR-a Belišće u sklopu projekta promicanja vrijednosti Domovinskog rata u suradnji i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske dana 25. studenoga 2017. organizira jednodnevnim izlet djece i mladih u grad heroj Vukovar. Tim povodom Udruga je izdala prigodni bilten, koji možete pogledati, preuzeti NA LINKU:

Projekt povećanja energetske učinkovitosti

Projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za članove HVIDR-a RH na području Republike Hrvatske u 2021. godini

Obavijest i poziv na sudjelovanje u Projektu

Natječaj Zaklade hrvatskih

Natječaj Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za ostvarivanje potpore za obrazovanje - 2020./2021. - studenti

Zaklada je nadležna pravna osoba koja provodi postupak za ostvarivanje prava na potporu za obrazovanje iz čl. 124. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (“Narodne novine”, br. 121/17, 18/19).

Upravni odbor Zaklade, na dan 2.11.2020.godine raspisao je, temeljem Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na potporu za obrazovanje (“Narodne novine”,br.101/2019), natječaj za potporu za obrazovanje za PREDDIPLOMSKE, DIPLOMSKE I POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE, koji je objavljen u dnevnim novinama “Večernji list” te je s paketom obrazaca, osim na mrežnoj stranici Zaklade, dostupan i na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja.
Natječaj za potporu za obrazovanje za SREDNJU ŠKOLU bio je objavljen 14.09.2020. god te je završio je 5.10.2020.godine.
U nastavku možete preuzeti tekst Natječaja i obrasce, kao i link na Pravilnik objavljen u “Narodnim novinama”.


Natječaj traje do 23.11.2020.godine. (23.11.2020 je zadnji dan kada se može poslati prijava na natječaj).

Obrasce je potrebno uredno popuniti i ovjeriti u nadležnoj obrazovnoj ustanovi.

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Prijava na natječaj šalje se poštom na adresu;

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Park Stara Trešnjevka 4, Zagreb

(s naznakom-Natječaj za potporu za obrazovanje-STUDENTI)

PIOPĆENJE ZA JAVNOST

HVIDR-a RH
Galovićeva 10
10 000 Zagreb

U svezi medicinske dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji
Nastavno na recentne informacije koje se pojavljuju u javnosti kako hrvatski branitelji od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite traže preslike osobnih zdravstvenih kartona ovjerene pečatom i potpisom na svakoj stranci te kompletnu medicinsku dokumentaciju po vrstama bolesti kronološki od početka liječenja, preslikanu identično kao original, na temelju uputa koje su dobili u uredima za branitelje, obavještavamo hrvatske branitelje, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost o sljedećem:

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji stupio je na snagu 14. prosinca 2017. godine, a njegova puna implementaciju iziskuje donošenje određenog broja pravilnika i uputa na čemu Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi. Dio pravilnika već je u provedbi, a dio je u postupku donošenja. Između ostalih, u postupku donošenja je i Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi prije nalaza i mišljenja tijela vještačenja o uzroku i postotku oštećenja organizma radi ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, za koji je s današnjim danom, 15. veljače 2018. godine, otvoreno javno savjetovanje.

Spomenutim Pravilnikom određena je medicinska dokumentacija koja je potrebna za utvrđivanje statusa HRVI-ja po osnovi bolesti. Između ostalog, navedeno je da izabrani doktor obiteljske (opće) medicine izdaje električni ispis osobnog zdravstvenog kartona za provedbe stručne procjene u svrhu ostvarivanja statusa HRVI-ja po osnovi bolesti.

Nositelj izrade navedenog Pravilnika je ministar nadležan za zdravstvo, uz suglasnost ministra hrvatskih branitelja i ministra nadležnog za rad i mirovinski sustav.

Napominjemo kako su pogrešna tumačenja da medicinska dokumentacija potrebna za utvrđivanje statusa HRVI-ja po osnovi bolesti mora biti dostavljena ovjerena i preslikana te pozivamo hrvatske branitelje na strpljenje do skorog donošenja samog Pravilnika, kojim će biti precizno i jasno propisani svi dokazi potrebni za ostvarivanje prava po Zakonu.

RAD PODRUČNIH JEDNICA

RAD PODRUČNIH JEDNICA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA

Dokument u PDF formatu:


HVIDR-a Belie dala potporu 100-postotnim HRVI iz Domovinskog rata i braniteljima Republike Hrvatske 06.11.2014

Slika

Slika

lanovi Udruge HVIDR-a Beliše zajedno sa lanovima udruga veterana 3. i 5. gardijske brigade, vinkovakom udrugom dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata, Stoera za obranu hrvatskog Vukovara, te udrugom specijalne policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i mlade iz Nuštra, ovog je vikenda svojim odlaskom na prosvjed pred Ministarstvo branitelja u Zagreb dala potporu 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i braniteljima Republike Hrvatske u ostvarivanju zajednikih ciljeva u borbi za bolju i pravedniju Hrvatsku.

Dana je potpora prosvjednicima protiv rada Ministarstva branitelja koje je samo po svom imenu ministarstvo hrvatskih branitelja, koje sustavno, protupravno i protuustavno umanjuje prava i diskriminira hrvatske branitelje te izjednaava rtvu i agresora iz Domovinskog rata.

SlikaOvim odlaskom Udruga HVIDR-a Beliše je i osobnom nazonošu pokazala cjelokupnoj hrvatskoj javnosti "da nas veu zajedništvo i ljubav prema Domovini Hrvatskoj koju smo iskazali tijekom Domovinskog rata i sada kada na demokratski nain prosvjedujemo protiv društvenih anomalija u borbi za bolju i pravedniju Hrvatsku" za koju su mnogi hrvatski branitelji i graani Republike Hrvatske dali svoje ivote.

Dolaskom pred Ministarstvo branitelja lanovi Udruge HVIDR-a Beliše su paljenjem svijee i minutom šutnje odali poast Nevenki Topaluši, preminuloj heroini, prosvjednici i 100-postotnoj HRVI prve skupine, te svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.  

lanovi Udruge HVIDR-a Beliše zajedno s lanovima udruga veterana 3. i 5. gardijske brigade, vinkovakom udrugom dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata, Stoera za obranu hrvatskog Vukovara, te udrugom specijalne policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i mlade iz Nuštra, ovog je vikenda svojim odlaskom na prosvjed pred Ministarstvo branitelja u Zagreb dala potporu 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i braniteljima Republike Hrvatske u ostvarivanju zajednikih ciljeva u borbi za bolju i pravedniju Hrvatsku.

Dana je potpora prosvjednicima protiv rada Ministarstva branitelja koje je samo po svom imenu ministarstvo hrvatskih branitelja, koje sustavno, protupravno i protuustavno umanjuje prava i diskriminira hrvatske branitelje te izjednaava rtvu i agresora iz Domovinskog rata.

SlikaOvim odlaskom Udruga HVIDR-a Beliše je i osobnom nazonošu pokazala cjelokupnoj hrvatskoj javnosti "da nas veu zajedništvo i ljubav prema Domovini Hrvatskoj koju smo iskazali tijekom Domovinskog rata i sada kada na demokratski nain prosvjedujemo protiv društvenih anomalija u borbi za bolju i pravedniju Hrvatsku" za koju su mnogi hrvatski branitelji i graani Republike Hrvatske dali svoje ivote.

Dolaskom pred Ministarstvo branitelja lanovi Udruge HVIDR-a Beliše su paljenjem svijee i minutom šutnje odali poast Nevenki Topaluši, preminuloj heroini, prosvjednici i 100-postotnoj HRVI prve skupine, te svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.   

SlikaSlika

SlikaSlika

Slika

SlikaSlika

SlikaSlika

Slika


VUKOVAR 1991. U BELIU 2014. 04.11.2014

U srijedu, 5. studenoga 2014. u Velikoj vijenici grada Beliša, s poetkom u 16,00 sati, Udruga HVIDR-a Beliše u suradnji s Graanskom inicijativom Veteranski centar koju vodi dr. Boidar Popovi, za hrvatske branitelje Valpovštine organizira tri strune radionice pod nazivom „Vukovar 1991. u Belišu 2014.“ u sklopu kojih e biti video projekcija filma pod nazivom “Deko kojem se urilo”, autorice Biljane aki i promocija knjiga Drage Maksimovia i Davora Runtia iz Vukovara. Promociju knjiga organizirala je Gradska knjinica i itaonica Beliše.

Gosti, Voditelji radionica:
Vlado Mari, savjetnik predsjednika RH za veteranska pitanja
Eva Kirhamjer Bili, profesorica Glazbene akademije iz Zagreba
Billjana aki, redateljica, Zagreb
Sreko Kari, veteran 1.gradijske brigade, HRVI, aktivist Domovinskog rata
Uz goste iz Zagreba u radionici koju vodi dr. Popovi od 16,00 sati sudjeluje i tim volontera i suradnika iz Našica, Vinkovaca i Osijeka.
Gostovanjem u Belišu, kroz sastanke, radionice, promociju knjiga, prezentaciju filma pokušati e se otvoriti dijalog i debata meu sudionicima i time stvoriti vei stupanj povezanosti i razumijevanja.

Program gostovanja Graanska inicijativa Veteranski centar:
16,00 sati: sastanak lanova Koordinacije braniteljskih udruga Valpovštine s g. Vladom Mariem, savjetnikom predsjednika
16,00 sati: glazbena radionica (prof. Eva Kirhmajer Bili) u Velikoj vijenici grada Beliša
16,00 sati: radionica radionica za branitelje (voditelji Boidar Popovi i Sreko Kari)
18,00 sati: promocija knjiga Drage Maksimovia i Davora Runtia (u sklopu „Vukovar 1991. u Belišu 2014.“, nositelj projekta Gradska knjinica i itaonica Beliše) prostor Velika vijenica grada Beliša
20,00 sati: uvodna rije Vlado Mari, Film “Deko kojem se urilo” (film autorice Biljane aki u trajanju od 52min), završna rije: Sreko Kari, prostor Velika vijenica grada Beliša

Molimo Vas, da u koliko ste u mogunosti, nazoite otvorenju ove aktivnosti koja zapoinje u 16,00 sati.


U BELIU VALPOVU OBILJEEN BLAGDAN SVIH SVETIH I DUNI DAN 03.11.2014

Slika

  U sklopu obiljeavanja Blagdana Svih svetih i Dušnog dana lanovi Udruge HVIDR-a Beliše, u nazonosti predstavnika braniteljskih udruga i predstavnika gradske vlasti, paljenjem svijea kod Centralnog kria na gradskom groblju u Belišu i Valpovu odali su poast svim poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i svim svojim sugraanima kojih više nema meu nama.

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika

Slika


PREGLED DOSADANJIH IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA I STRADALNIKA DOMOVINSKOG RATA 02.11.2014

 Slika

2014. godine – Zakon o jedinstvenom tijelu vještaenja (N.N. 85/14) 

Na prijedlog Vlade RH, Hrvatski Sabor donosi novi Zakon o jedinstvenom tijelu vještaenja iako su na isti negativna mišljenja dala sva relevantna struna povjerenstva, medicinski strunjaci i druge institucije. 

Navedenim Zakonom ustrojava se jedinstveno tijelo za sva medicinska vještaenja, za radnu sposobnost ili tjelesno ošteenje, koji e obuhvaati sve osobe sa invaliditetom, civilne i ratne vojne invalide.  

Na dan 1.1.2015. godine Zavod preuzima sve nedovršene predmete vještaenja u postupku ostvarivanja prava od strane dosadašnjih tijela vještaenja.  

Vlada RH je duna donijeti Uredbu kojom se ureuju postupci vještaenja u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu Zakona, a stupanjem na snagu iste Uredbe, prestaju vaiti svi oni propisi kojima su se do sada ureivala ista prava, pa tako ona iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja I lanova njihovih obitelji, kao i Liste ošteenja organizma HRVI-a i dr. vezanih podzakonskih akata. 

Smatramo da je upravo zbog tih razloga, stupanja na snagu novog Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o jedinstvenom tijelu vještaenja, bilo potrebno izvršiti izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja, odnosno podzakonskih propisa kojima se reguliraju prava na mirovinu, kao i pravo na ostvarivanje statusa, odnosno zahtjeva za obnovu postupka uslijed pogoršavanja organizma na prvostupanskoj i drugostupanjskoj komisiji Ministarstva branitelja ili ocjene radne sposobnosti pri lijenikim komisijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, budui da njihovu nadlenost preuzima novoosnovano jedinstveno tijelo vještaenja.     

Prema gore navedenim smanjivanjima i ukidanjima prava, kao i onima sa odlonim rokom djelovanja, evidentno su se dogodile velike promjene u materijalnom statusu hrvatskih branitelja, posebice se zaboravlja da se ovdje radi samo o stradalnicima Domovinskog rata, dok ostalih 400 tisua hrvatskih branitelja ne ostvaruje nikakva prava osim odreenih prednosti po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji nemaju nikakvu dodatnu zaštitu pri nepravednim otpuštanjima radnika, a pravo na prednost pri zapošljavanju se u praksi ne moe ostvariti.  

Iako ministar Mati u izjavama navodi da otpuštanje radnika nije u nadlenosti Ministarstva branitelja, temeljna funkcija ministra ukljuuje pregovore s drugim institucijama i osiguranje pozitivnih uvjeta za zaštitu hrvatskih branitelja. Isto tako, ministrova funkcija ukljuuje prijedlog i izradu propisa koji e takvu zaštitu omoguiti.  

S druge pak strane, pravo prednosti pri zapošljavanju u nadlenosti je Ministarstva branitelja koje je odgovorno za stvaranje takvih propisa koji e onemoguiti njihovu zloporabu. 

Naime, tijekom godina nekoliko puta su izvršene promjene zakona kojima je regulirana problematika branitelja i stradalnika Domovinskog rata, gdje je samo Zakon donesen 2004. godine, pretrpio ak 12 izmjena i dopuna, kojima su se kontinuirano ukidala ili smanjivala steena prava naših lanova, posebice ona egzistencijalna, kao što su prava iz mirovinskog osiguranja, prava iz zdravstvenog osiguranja i prava na stambeno zbrinjavanje, koje se od 2012. godine gotovo uope ne provodi.   

Od 2001. godine primjenom raznih propisa, prava stradalnika Domovinskog rata smanjenja su i više od 60%, te se neki branitelji nalaze u teškom materijalno-egzistencijalnom stanju. 

Za napomenuti je da su upravo branitelji i stradalnici Domovinskog rata godinama prvi nosili teret svih promjena i ekonomskih kriza, sa promjenama vlasti uvijek su prolazili razne revizije i sline postupke, dok su druge kategorije hrvatskih graana bile zaštiene.  

Nikad se nije izvršila revizija pretvorbe i privatizacije, kaznili ratni profiteri, dezerteri, nikad se nije dovodila u pitanje objava registra partizana i boraca NOB-a, kao i ostalih kategorija po pitanju ostvarivanja mirovina ili nekih drugih prava iz dravnog prorauna po posebnim propisima.  

Naprotiv, novim Zakonom o miroviskom osiguranju poveavaju se faktori prerauna za pripadnike NOR-a i bivše JNA na 0,85 i 0,90, dok se braniteljima odreuje factor prerauna od 0,40 do 0,85.  

Prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju, pripadnicima bivše JNA koji su u RH ostvarili pravo na mirovinu prema opim propisima, uraunavati e plae ostvarene u toj vojsci i ponovno, na zahtjev, odrediti mirovina.  

Hoe li pripadnici agresorske JNA sada biti nagraeni za svoju agresiju na Republiku Hrvatsku? 

injenica je da smo svakodnevno svjedoci stigmatiziranja, medijskih prozivanja i poniavanja hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata, posebice je bolno kada to dolazi od visokih dravnih dunosnika koji predstavljaju institucije drave za koju su branitelji dali svoje ivote i dijelove svoga tijela.  

Ministar Mati je od objave registra branitelja otvorio medijsku hajku na tzv. lane branitelje u dnevno politike svrhe ime je izvršio povredu osnovnih ljudskih prava branitelja.  

Isto tako, minister branitelja ništa nije uinio za hrvatskog branitelja Veljka Maria koji godinama ami u srpskim zatvorima, a predsjednik RH, Ivo Josipovi, jedini put u svom mandatu podnosi prijedlog za ocjenu ustavnosti jednog Zakona i to Zakona o ništetnosti odreenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije (NN 124/11) kojim se nastojalo zaštiti hrvatske branitelje od jednostranog proširenja jurisdikcije Srbije na teritorij Republike Hrvatske, što je potpuno apsurdno jer se radi o vrhovnom zapovjedniku oruanih snaga kojima su pripadali i danas pripadaju hrvatski branitelji. 

Osobito smo ogoreni nastavkom izjednaavanja rtve i agresora, odnosno neshvatljivim izjavama pomonika ministra branitelja Bojana Glavaševia na okrugom stolu Europskog Doma Vukovar i Documente – Centra za suoavanje sa prošlošu u Vukovaru od 26. rujna 2014.  

Umjesto da osudi takvu izjavu i ispria se u ime svoga pomonika, ministar branitelja nastavlja sa uvredama, te u intervjuu „Srpskim novostima“ najavljuje da e „napraviti sociološko istraivanje i potraiti odgovor na pitanje kako to da vojnici pobjednike vojske, koji su dobili rat i privilegije i priznati su u društvu koje voli svoje branitelje, boluju od PTSP-a.  

A na drugoj strani imate ljude koji su izgubili rat, Srbija ih je izdala a Hrvatska prezrela i koji nemaju nikakvih prava, a nitko se nije ubio.“  

Zar tako govori ministar branitelja i kako on moe i dalje zastupati hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata? Zar samo to nije dovoljan razlog za njegovu smjenu? Umjesto da se ministar i njegov pomonik ispriaju hrvatskih braniteljima i lanovima njihovih obitelji, oni nastavljaju sa daljnjim omalovaavanjima, uz svesrdnu podršku predsjednika Vlade RH Zorana Milanovia i potpredsjednika Sabora Nenada Stazia.    

Izjavama da su branitelji ispolitizirani najgrublje se vrijeaju ustavna prava hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, zatoenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji su pripadnici razliitih politikih stranaka ili uope nisu zainteresirani za bilo kakva politika udruivanja, ali su 20. listopada, na poziv svojih kolega, najteih hrvatskih ratnih vojnih invalida 100% I skupine, nakon kontinuiranog omalovaavanja i neprovoenja zakona, odnosno nemogunosti rješavanja svojih prava kod institucije, ustali ujedinjeni i solidarni u jednom zajednikom cilju - obrani dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata.  

Zar im nije dovoljna lekcija tragina smrt heroine Domovinskog rata Nevenke Topaluši, 100%-tnog HRVI-a u kolicima, samoubojstvo branitelja u Sisku, te pokušaj samoubojstva samospaljivanjem branitelja koji jedva preivljava od 800,00 kn mjeseno i koji više nije mogao slušati lai najviših dunosnika kako braniteljima nisu ukinuta ni smanjena nikakva prava. Postavljamo pitanje kako su mogue takve uvrede tih dunosnika prema hrvatskim braniteljima da ih bilo koja politika stranka moe u toj mjeri izmanipulirati da oduzmu sebi ivot?   

 


 

 


Više
UTJECAJ NOVOG ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU NA BRANITELJE I STRADALNIKE DOMOVINSKOG RATA 31.10.2014

Slika

 

Slika

Poštovani prijatelji suborci,

Hrvatski branitelji,

Molim Vas da ovaj lanak pozorno proitate i prenesete ga svim našim suborcima!

Zakon o mirovinskom osiguranju (ZOMO) donesen je u Saboru 13. prosinca 2013.godine, istoga dana kada je donesen i Zakon o smanjenju mirovina odreenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, sa 82 glasa za i 18 glasova protiv.

On donosi znaajne promjene. Naime, prema rijeima odgovornih osoba iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje braniteljske i obiteljske mirovine ratnih stradalnika u ukupnoj svoti se nee mijenjati, ali se po novom zakonu jasno razdvaja koji se dio financira iz mirovinskog fonda, a koji iz dravnog prorauna. To bi trebalo biti vidljivo od 1. sijenja idue godine. Zar nije indikativno damirovinski fond do današnjeg dana ne zna na koji nain treba obraunati mirovine.

Zakonom su uvedene iznimke kod izrauna mirovina s posebnim propisima, u koje spadaju i braniteljske mirovine, pa e se njihove mirovine usklaivati prema realnom rastu bruto društvenog proizvoda prema podacima Dravnog zavoda za statistiku u svakom od tri prethodna tromjeseja najmanje 2,0% u odnosu na isto tromjeseje prethodne kalendarske godine i ako je deficit dravnog prorauna u istom razdoblju manji od 3% (isto se ne oekuje narednih 5 godina). Obzirom na gospodarsku situaciju lako se da zakljuiti da braniteljske mirovine, barem onaj dio mirovine odreene po posebnim propisima, nee rasti u sljedeih nekoliko godina.

 

STAV PRAVNIH STRUNJAKA:

Posebno e biti pogoeni hrvatski branitelji koji primaju najniu braniteljsku mirovinu (u iznosu od oko 2400,00 kuna), a takvih je skoro 80%, budui isti nemaju dovoljno radnog staa i mirovina im je odreena iskljuivo na temelju braniteljskog statusa.

Nema nikakve dvojbe da je taj dio braniteljske populacije, uz druge socijalne imbenike, bitno izloen rizicima siromaštva.

Isto tako, velike posljedice imat e populacija roditelja poginulih branitelja, udovica i lanova obitelji branitelja jer su njihova mirovinska prava vezana na dravni proraun odnosno riznicu i kod njih takoer nema mogunosti za poveanje mirovina budui isti takoer nisu ostvarili dovoljno godina radnog staa, jer su poginuli u dobi kad nisu mogli ostvariti mirovinski sta.

Kako bi se mogao primijenio novi ZOMO na branitelje od 01. sijenja 2015. potrebno je predloiti izmjene Zakona o braniteljima i usvojiti ga u Hrvatskom saboru do konca godine. Te izmjene bi se trebale odnositi ono što regulirana 2. glava zakona, a to je PRAVO IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA odnosno onaj dio koji regulira nain izrauna mirovina, budui je novi nain izrauna mirovine definiran novim ZOMO. Ministar branitelja tvrdi kako ne postoji nacrt zakona koji bi trebalo uputiti u daljnju proceduru,zato se postavlja jasno pitanje kako e HZMO svim korisnicima izraditi nova rješenja u 2014 godini kao preduvjet za isplatu mirovina po novom zakonu.

 

 

 


Više
26.10.2014

Slika

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Beliša izraava iskrenu suut obitelji preminule hrvatske braniteljice i heroine Domovinskog rata, Nevenke Topaluši.

Dajemo punu podršku svima onima koji prosvjeduju protiv aktualnog ministra Matia i njegova zamjenika Bojana Glavaševia, koji je u Vukovaru na okruglom stolu, izjavio uenje „Kako Hrvatski branitelji boluju od PTS-a, a u srbiji nema niti jedan vojnik koji boluje od te bolesti, a isto su bili u ratu kao i naši.“.

Smatramo da se tom izjavom mladi Glavaševi ruga hrvatskim braniteljima i cijelom Hrvatskom narodu. Takovim komentarima i izjavama meu hrvatskim braniteljima bude zgraanje i ogorenje, i daju nam do znanja na ijoj su strani.

U Hrvatskoj ima dovoljno obrazovanih i pametnih mladih ljudi - domoljuba koji bi znali taj posao bolje raditi, samo im je potrebno dati priliku!

Do juer su hrvatski branitelji bili heroji, a danas nas se ubija stavljanjem u konteks graana drugoga reda, omalovaava, diskriminira, uskrauju nam se i smanjuju prava.

Hrvatske branitelje, a posebice hrvatske ratne vojne invalide, sve više se u javnosti prikazuje kao suicidalne i problematine osobe koje su teret hrvatskog društvo. Društva koje su upravo hrvatski branitelji svojim ivotima i svojom ašu branili i obranili, i 30. lipnja 1996. predali Vlasti Republike Hrvatske bez kune duga vjerujui u bolju i sretniju budunost.

Danas velika veina hrvatskih branitelja jedva spaja kraj s krajem, svakodnevo se borei sa stigmom hrvatskog branitelja.

Ministarstvo branitelja, ranije „Ministarstvo hrvatskih branitelja“, u kojem pomonici ministra bez imalo stida i srama izjednaavaju rtvu i agresora, hrvatskim braniteljima je oduzelo mnoga prava, status dragovoljca Domovinskog rata i uskratilo besplatno zdravstveno osiguranje invalidima Domovinskog rata ime smo postali prva zemlja na svijetu u kojoj umirovljeni vojnici nemaju doivotno besplatno zdravstveno zbrinjavanje.

Nekada se hrvatske branitelje poštivalo, a danas nas se svi boje! To nam je hvala za sve što smo uinili u Domovinskom ratu.

Mi, hrvatski branitelji, koji smo se borili za nezavisnu, neovisnu i slobodnu hrvatsku dravu postali smo graani drugog reda, dok dopunsko zdravstveno osiguranje na teret dravnog prorauna i dalje imaju borci NOB-e temeljem Zakona o zaštiti boraca narodno-oslobodilakog rata (narodne novine br. 57/85, 55/86 i 57/89) koji je danas na snazi.

Novim Zakonom o mirovinskom osiguranju (NN 157/13) koji je na snazi od 01. sijenja 2014, lankom 80. mirovina hrvatskih branitelja primjenjivo od 01. sijenja 2015. mirovina e se ponovno preraunavati na nain da e se razdvajati na dva dijela: onaj dio za koji postoji realan sta – koji je kod mnogih Hrvatskih branitelja vrlo mali zbog godina s kojima su ušli u rat – sa faktorom 0,85 (po starom zakonu 1,50 odnosno 1,85 za dragovoljce i HRVI) te na onaj dio staa koji veina nas hrvatskih branitelja nema zbog umirovljenja, a koji e ovisiti iskljuivo o Vladi RH i Dravnom proraunu, i u svakom trenutku biti nejasan i podloan politikim konotacijama.

Istovremeno, u lanku 80. se navodi da se pripadnici NOB-a izjednaavaju sa Hrvatskim branteljima, jer i jednima i drugima faktor izrauna po tom novom zakonu iznosi 0,85 ime e se mirovine pripanicima NOB-a uvelike (više nego duplo) poveati dok e se razdvajanjem, mirovine Hrvatskih branitelja i stradalnika smanivati...   

Navedenim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pregaena su do sada vaea prava stradalnika Domovinskog rata iz mirovinskog osiguranja.

Novim Zakonom o mirovinskom osiguranju koeficijenti za izraun mirovina, smanjeni su više nego duplo. Usvojeno je da se prilikom obrauna mirovina ne uzima u obzir ni visina invaliditeta, ni in, a usvojeno je da bi visina mirovine ovisila o duini radnog staa, kojega ratni stradalnici imaju uglavnom vrlo malo (jer su stradali u mlaoj ivotnoj dobi).

Izmjenama Zakona i novim obraunom mirovina, veina hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika trebala bi imati mirovine na razini socijalne pomoi.

O licemjerstvu politikih stranaka najbolje govori podatak da u Ustavnim promjenama hrvatski branitelji nisu uvršteni kao ustavna kategorija.

Stoga Vas politiari iz pozicije i opozicije pitamo tko e biti odgovoran za još jednu smrt ili još jedan suicid hrvatskog branitelja Domovinskog rata.

Na koji se nain namjeravate opravdati, ili e te samo odmahnuti rukom – „Jedan manje na dravnom proraunu“.

        Vrijeme je da se hrvatski branitelji konano ujedine i izbore za svoja prava i sprijee daljnju diskriminaciju i svrstavanje u kategoriju graana drugoga reda.

 

 

 


INICIJATIVA ZA IZMJENU NOVOG ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU! 16.10.2014

Slika

 

Slika

Poštovani prijatelji suborci, hrvatski branitelji,

Udruga HVIDR-a Beliše, zajedno sa Zajednicom udruga HVIDR-a Osjeko-baranjske upanije pokrenula je inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju N.N. 157/2013.

Razlog za zabrinutost novim Zakonom o mirovinskom osiguranju (NN 157/13) koji je na snazi od 01. sijenja 2014. krije se u lanku 80, u kojem se navodi da e se mirovina Hrvatskih branitelja primjenjivo od 01. sijenja 2015. mirovina ponovno preraunavati na nain da e se razdvajati na dva dijela: onaj dio za koji postoji realan sta – koji je kod mnogih Hrvatskih branitelja vrlo mali zbog godina s kojima su ušli u rat – sa faktorom 0,85 (po starom zakonu 1,50 odnosno 1,85 za dragovoljce i HRVI) te na onaj dio staa koji veina nas hrvatskih branitelja nema zbog umirovljenja, a koji e ovisiti iskljuivo o Vladi RH i Dravnom proraunu, i u svakom trenutku biti nejasan i podloan politikim konotacijama.


Više
UDRUGA HVIDRA BELIE OSUUJE ISPAD SABORSKOG ZASTUPNIKA GOSP. TOMISLAVA IVIA NA GRADSKOM GROBLJU U VALPOVU 7. LISTOPADA 2014. 16.10.2014

Slika

Udruga HVIDR-a Beliše osuuje ovaj sramotan, neprimjeren, nemoralan i niim izazvan ispad saborskog zastupnika gosp. Tomislava Ivia i gosp. Zorana Markote koji se dogodio na gradskom groblju u Valpovu dana 7. listopada 2014. godine za vrijeme sveanog obiljeavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Oštro se suprotstavljamo ovakovim ispadima, namjerama i pokušajima podjele branitelja, kao i razbijanju zajedništva i manipulacije hrvatskim braniteljima i Udrugama proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine.

Osuujemo sve one pojedince i grupe pojedinaca koji bez legitimiteta, na krajnje degutantan i nemoralan nain, bez imalo stida i srama, daju sebi za pravo prijeti, kritizirati i omalovaavati bilo koju braniteljsku Udrugu Valpovštine.

Udruga HVIDR-a Beliše se zalae za zajedništvo branitelja i braniteljskih udruga i nee nasjesti pokušajima politiziranja i podjele hrvatskih branitelja.

Jedinstveni smo u stavu da stanemo na kraj ovakvim pokušajima i vratimo braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja Valpovštine zaslueno dostojanstvo i ponos, bez uplitanja politike i politikanata.

Ovim poruujemo svima onima koji su imali priliku, a ništa nisu uinili za branitelje Valpovštine kako ostajemo ustrajni i jedinstveni u zaštiti svog dostojanstva i ponosa, unato nasrtajima ovakovih pojedinaca.

Politikantima i spletkarošima poruujemo da se nakon 12 godina svog nerada konano uhvate posla i uine nešto za boljitak branitelja i braniteljskih udruga Valpovštine.

Prigovor g. Tomislava Ivia upuen na gradskom groblju u Valpovu Predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranka gradova Valpova i Beliša te opina Bizovac i Petrijevci gosp. Vladi Benku „Zašto je Udruga HVIDR-a Beliše došla na gradsko groblje Valpovo“ i prijetnja kako e on – Tomislav Ivi sve nas razj...ti smatramo krajnje neprimjerenim, sramotnim  i nemoralanim inom.

lanovi Udruge HVIDR-e Beliše i hrvatski branitelji Valpovštine ponosno, uzdignute glave, imaju pravo doi odati poast i pokloniti se te poloiti vijenac i zapaliti svijeu svojim poginulim i umrlim suborcima bilo gdje u Republici Hrvatskoj i u tome ih, uvjeravam vas, nitko nee sprijeiti.

Dosta je bilo podjela hrvatskih branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata na podobne i nepodobne, te omalovaavanja, spletkarenja, politikanstva i politikanata.

Mi u HVIDR-i Beliše neemo dozvoliti da se branitelje i braniteljske udruge te lanove poginulih i umrlih hrvatskih branitelja dijeli po bilo kojoj osnovi. Niti emo dozvoliti pojedincima i grupama pojedinaca da oni odreuje gdje smiju a gdje ne smiju doi.

Gosp. Tomislav Ivi i gosp. Zoran Markota, iako su bili nazoni sveanom obiljeavanju Dana neovisnosti Republike Hrvatske na gradskom groblju u Valpovu dana 7. listopada 2014. godine, iz poštovanja prema obiteljima poginulih i poštovanja prema svojim poginulim i umrlim suborcima, nisu se udostojili odati poast, pokloniti se i zapaliti svijeu, niti na gradskom groblju u Valpovu, a niti su se udostojili to uinili u Belišu, na lijevoj obali r. Drave, na spomen obiljeju poginulih hrvatskim braniteljima 107 Brigade.

Njih dvojica nisu se udostojili doi ni na 23. Obljetnicu 107. Brigade koju su obitelji poginulih hrvatskih branitelja i branitelji 107. Brigade sveano obiljeili 28. lipnja u gradu Valpovu.

Toliko o njihovom poštovanju branitelja, svojih suboraca i obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja Valpovštine.

Stoga se pitamo tko su oni zapravo i šta oni uistinu hoe!

 

 


U BELIU I VALPOVU OBILJEEN DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE 07.10.2014

Slika

Povodom obiljeavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, predstavnici Udruge HVIDR-e Beliše i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, zajedno sa brojnim sugraanima i predstavnicima grada Beliša i grada Valpova, poloili su u utorak 7. listopada 2014. vijence i zapalili svijee u Belišu kod spomen obiljeja poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali rijeke Drave i kod središnjeg kria na gradskom groblju u Valpovu.

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika

Slika


ESTITKA ZA DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE 08.10.2014

Slika

Svim graankama i graanima Valpovštine u povodu obiljeavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Udruga HVIDR-a Beliše upuuje najsrdaniju estitku.

 


IZMJENA ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU! 06.10.2014

Slika

 

Slika

Poštovani prijatelji suborci,
Hrvatski branitelji,

Molim Vas da ovaj lanak pozorno proitate i prenesete ga svim našim suborcima!

Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Osjeko-baranjske upanije na Saboru HVIDR-e RH, odranom u Makarskoj 27. rujna 2014. pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju N.N. 157/2013.

Naime, Zajednica Udruga HVIDR-e OB upanije dri da su novim Zakonom o mirovinskom osiguranju donesenom šutke, skrivajui se iza odluke o smanjenju braniteljskih mirovina od 10 %, koja je oito posluila samo za odvraanje pozornosti, Hrvatskim braniteljiima i stradalnicima Domovinskog rata dovedena su u pitanje njihova dosadašnja prava.

Razlog za zabrinutost novim Zakonom o mirovinskom osiguranju (NN 157/13) koji je na snazi od 01. sijenja 2014. krije se u famoznom  l. 80., u kojem se navodi da e se mirovina Hrvatskih branitelja primjenjivo od 01. sijenja 2015. mirovina ponovno preraunavati na nain da e se razdvajati na dva dijela: onaj dio za koji postoji realan sta – koji je kod mnogih Hrvatskih branitelja vrlo mali zbog godina s kojima su ušli u rat – sa faktorom 0,85 (po starom zakonu 1,50 odnosno 1,85 za dragovoljce i HRVI) te na onaj dio staa koji veina nas hrvatskih branitelja nema zbog umirovljenja, a koji e ovisiti iskljuivo o Vladi RH i Dravnom proraunu, i u svakom trenutku biti nejasan i podloan politikim konotacijama.

 


Više
HVIDRA BELIE POZIVA BOJANA GLAVAEVIA DA PODNESE OSTAVKU 05.10.2014

 

Slika

Udruga HVIDR-a Beliše oštro se protivi bilo kakvom izjednaavanju rtve i agresora i pridruuje se Zahtjevu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH za ostavkom Bojana Glavaševia, pomonika ministra branitelja, zbog njegovih nepromišljenih izjava na tribini u Vukovaru.

Udruga HVIDR-a Beliše dri da je za svaku osudu nain i obezvrjeivanje teško oboljelih hrvatskih branitelja od strane Bojana Glavaševia, kao i pokušaj usporedbe hrvatskih branitelja sa srboetnikim agresorom i njegova izjava da srboetnici nemaju nikakva prava i ne boluju od PTSP-a, dok hrvatski branitelji za razliku od njih boluju.

Udruga Hvidra Beliše osuuje i izjavu kojom Glavaševi naglašava da je hrvatska vojska dobila rat i samim tim po njemu ne bi smjela bolovati od nikakvih bolesti koje on spominje kao što su karcinomi, i PTSP.

Mladi Bojan Glavaševi brzo je zaboravio zvjerstva poinjena u Vukovaru 1991. od strane JNA i srboetnikog agresora te da je Republika Hrvatska za koju je svoj ivot dao i njegov otac Siniša, napadnuta i da je na nju izvršena brutalna agresija sa svim raspoloivim sredstvima, meu kojima je bilo i onih koja su zabranjena svim ratnim konvencijama, od bojnih otrova, pa sve do onih obogaenih uranom, što u konanici izaziva razne oblike oboljenja od karcinoma.

Sramotno je da se Glavaševi u svojoj izjavi okomio na teško oboljele hrvatske branitelje, ne obraajui panju niti na injenicu da u Vukovaru stoji i trabunja ispred ljudi koji su prošli strahote ubijanja, klanja, likvidacija, logorska maltretiranja i silovanja od strane okrutne agresorske srboetnike armade koja se svim silama okomila na Vukovar i Republiku Hrvatsku.

Stoga Udruga HVIDR-a Beliše zahtijeva da Bojan Glavaševi podnese ostavku na dunost pomonika ministra branitelja jer se pokazao nezrelim i nepromišljenim u svojim izjavama usmjerenim protiv teško bolesnih hrvatskih branitelja.

Pavo Mileki,

099 690 9114


BELIANSKA HVIDR-a NA JUBILARNOM 20. SNIDOR-u U MAKARSKOJ 29.09.2014

Slika

Slika Slika

Slika

Predstavnici Udruge HVIDR-a Beliše u Makarskoj na 20-tom Svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata.

U dvorani Gradskog sportskog centra u Makarskoj sveano je otvoreno jubilarno 20. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR 2014., koje je po trei puta na makarskoj rivijeri okupilo oko 1000 športaša – hrvatskih ratnih vojnih invalida iz svih hrvatskih upanija, grada Zagreba, te HVIDR-u HVO Herceg Bosne.

Na prigodnoj sveanosti nazone su izmeu ostalih pozdravili presjednik HVIDR-e RH, saborski zastupnik Josip aki, dogradonaelnik Makarske Miro Druijani, te zamjenica ministra branitelja Vesna Na, dok je igre u ime pokrovitelja upana Splitskog dalamatinskog Zlatka evrnje otvorio njegov zamjenik Ante Šoši.

Sve sudionike SŠNIDOR-a blagoslovio je vikar makarske upe sv. Marka eveneliste, don Ante deri. U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupile su maoretkinje iz Trilja, klapa Garbin iz Makarske, te pjevaica Zorica Andrijaševi Dona.

Prije otvorenja SŠNIDOR-a izaslanstvo HVIDR-e RH na elu s presjednikom Josipom akiem poloilo je u sreištu Makarske na spomen obiljeju poginulim hrvatskim vitezovima vijenac i zapalilo svijee.

Po prvi puta, u sastavu Zajednice Udruga HVIDR-e Osjeko-baranjske upanije, sudionici ovog hvale vrijednog športskog susreta u Makarskoj bili su i predstavnici Udruge HVIDR-e Beliše.

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika


42. OLIMPIJADA STARIH PORTOVA U BROANCIMA 2014. 01.09.2014

Slika

U nedjelju 31. kolovoza 2014. Godine u Broancima, mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Beliša, u kojem se svake godine odvija jedna od najstarijih tradicionalnih manifestacija u Hrvatskoj - Olimpijada starih športova, po prvi puta sudjelovala je i Udruga HVIDR-a Beliše.

 

 

Kao i proteklih godina i ove godine na olimpijadi je nastupilo preko tisuu natjecatelja rasporeenih u 435 ekipa iz osam hrvatskih upanija koji su se natjecali u 22 športske discipline.

 

 

Izvorni stari sportovi, koji se prezentiraju na Olimpijadi u Broancima stari su nekoliko stoljea, a malo je pisanih dokumenata kada su se i gdje pojavili.

 

 

Osim natjecanja na Olimpijadi su bile organizirane i slikarske izlobe, nastupi folklornih skupina, pjevaa slavonskih pjesama, zaprege, jahai, izlobe etnoloških sadraja i bogat gastronomski program narodnih tradicionalnih jela, pia i domaih kolaa, te neizostavno peenje vola na ranju.

 

 

Olimpijadu starih športova otvorio je osjeko-baranjski doupan Dragan Vulin, a olimpijski plamen upalila je Maja Ani, veslaica osjekog Iktusa, trostruka osvajaica bronane medalje na europskim veslakim prvenstvima. 

Slika  Slika

Slika Slika

Slika 

 Slika

Slika Slika

Slika

 


FIIJADA 2014. U BELIU 22.08.2011

Slika

U petak, 22. kolovoza 2014. godine, Udruga HVIDR-a Beliše sudjelovala je na natjecanju u kuhanju fiš-paprikaša na Trgu Ante Starevia u sklopu manifestacije „Mali grad – veliki ljetni doivljaj“.

Fišijada, na kojoj je sudjelovalo preko 40 majstora kotlia organizirao je Grad Beliše i Turistike zajednice grada Beliša

Sve sudionike ovog natjecanja i goste zabavljali su tamburaški sastav „Koije“ iz Narda i kulturno-umjetniko društvo „Napredak“ iz Podravskih Podgajaca.

Slika  Slika

 

 

     Slika  Slika

Slika  Slika

Slika Slika

Slika  Slika

Slika Slika

Slika

 


powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"