Naslovnica Sport u Belišću Aktivnosti Udruga Politika O Projektu Pravilnik objavljivanja Kontakt
Stranice u sklopu projekta
Korisni?o ime
XMLRSS kanal
Web povezuje ljude
Predstavljanje knjige "Ljeto Valpovačko" Frano Budić

 

         Frano Budić naš pjesnik u sklopu otvorenja Ljeta valpovačkog 26. Lipnja 2020. godine u Centru kulture „ Matija Petar Katančić „ u Valpovu je predstavio svoju knjigu sonetnog vijenca „ Ljeto valpovačko „. Poslije uvodnog obraćanja dr. sc. Dinko Župan koji je otvorio Ljeto valpovačko zamolio urednika Milana Salaića da sa par prigodnih riječi upozna publiku s biografijom autora i kronološki prikazao njegov razvoj kao pisca i pjesnika.     

          Urednik Milan Salaić ukratko je upoznao publiku sa biografijom Frane Budića i objasnio povijesni kontekst unutar sonetnog vijenca Ljeto valpovačko, istaknuvši kako je kroz stihove Frane Budića na inovativan način ispričana povijest Ljeta valpovačkog i to uz mnoge egzistencijalne reminiscencije i napomene o povijesti Valpovštine.

          Naš ugledni akademik, književnik i prevoditelj Luko Paljetak iz vizure teoretičara književnosti, ali i kao istaknuti autor soneta nadahnuto je govorio o Budićevoj posvećenosti pisanju soneta. Za pjesnika Budića sonet nije samo pjesnička forma već jedini dostojan način na koji on može izraziti i uobličiti svoje misli, osjećaje i stavove prema svijetu. Kroz formu i red soneta Budić se bori protiv nereda vanjskoga svijeta te on kroz svoje sonete iskazuje svojevrsno oporbenjaštvo, buntovnost i nezadovoljstvo stanjem stvari u svijetu i čovjeka u svijetu, stavljajući se uvijek na stranu sebi sličnih.

         Na kraju predstavljanja knjige obratio se naš pjesnik Frano Budić koji se zahvalio svim nazočnim na dolasku, kao i na svim koji su pomogli u izdavanju Knjige, i za sam kraj dvosmjerno pročitao jedan magistralni sonet.

        Između svakog sugovornika voditeljica knjižnice Sandra Miljački Andrić je čitala izabrane sonate iz predstavljena knjige „Ljeto valpovačko“.

     Po završetku autor je besplatno podijelio knjige svim nazočnim.