Naslovnica Sport u Belišću Aktivnosti Udruga Politika O Projektu Pravilnik objavljivanja Kontakt
Stranice u sklopu projekta
Korisni?o ime
XMLRSS kanal
Web povezuje ljude
XCO Stara Drava 30.09.2018

Slika

Iako prepolovljenih snaga, barabersko biciklističko ime Kovač pronijelo se i devetim kolom Giant Slavonske brdsko-biciklističke lige u Donjem Miholjcu. Naime, ovaj put bez sina Luke, Tihomir je i na XCO-u Stara Drava u organizaciji BK Maraton Teama, zasjeo na postolje i to na njegovo treće mjesto.

Kao jedan od deset Veterana B, Tihomir je u subotu 29. rujna morao odvoziti četiri kruga odnosno „osmice“ duge 5400 metara. Za tih 21,6 kilometara trebao mu je 1:03 sat, čime je bio četiri minute sporiji od pobjednika Zoltana Horvata iz Mađarske.JEDNODNEVNI IZLET DJECE I MLADIH U GRAD HEROJ VUKOVAR 26.11.2018

Slika

U subotu, dana 24 studenoga  2018. godine udruga HVIDR-a Belišće organizirala je za djecu i mlade još jedan jednodnevni izlet u Vukovar.

Izlete za djecu i mlade u Grad heroj i simbol Domovinskog rata – Vukovar na tematiku Domovinskog rata udruga HVIDR-a Belišće provodi od 2017. godine tijekom kojih  nastoji upoznati što veći broj djece i mladih grada Belišća i Valpovštine sa istinom i stradanjem grada Vukovara u Domovinskom ratu i ukazati im na potrebu očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata u cilju zaštite časti, ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i civila koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i Republike Hrvatske kako te im podići svijest o važnosti zaštite temeljnih vrijednosti Domovinskog rata.

Ovaj tip edukativnih jednodnevnih izleta za djecu i mlade grada Belišća i Valpovštine udruga HVIDR-a Belišće organizirat će i u 2019. godini!

 

Tom prigodom djeca su posjetila: 

1.    Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.

2.    Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

3.    Spomen dom Ovčara

4.    Masovnu grobnica Ovčara

5.    Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

6.    Spomen obilježje Vodotoranj i Središnji križ na ušću Vuke u Dunav te

7.    Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. 

Po dolasku u Vukovar prvo su posjetili Vukovarsku Opću bolnicu u kojoj su uz stručno vodstvo voditeljice stalnog postava muzeja gđe. Nevenke Soldo obišli podrumske prostorije ratne bolnice u kojoj je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada Vukovara (od 25. kolovoza – 18. studenog 1991.) i vidjeli multimedijalni prikaz zbivanja unutar ratne bolnice tijekom jeseni 1991. godine.

Nakon toga posjetili su “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade i razgledali nekoliko postaja:

-        “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”

-        Prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”

-        Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu

-        Eksponati na otvorenom

-        Simulacija bojnog polja “Ojačana brigada u obrani”. 

Potom su otišli na farmu Ovčara koja je smještena pet kilometara jugoistočno od Vukovara  gdje su posjetili Spomen dom „Ovčara“ (mjesto mučenja i zlostavljanja hrvatskih civila), te spomenik na Ovčari (mjesto gdje su civili streljani i zakopani u masovnu grobnicu).

Pred masovnom grobnicom Ovčara mladi su se pomolili i zapalili lampione.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata iz koje je ekshumirano 938 tijela, djeca i mladi su se pomolili i upalili lampione ispred središnjeg Spomenika i bijelih križeva za sve heroje Vukovara.

Nakon toga posjetili su Vodotoranj - simbol stradanja i otpora Vukovara, pobjede i novog života koji je tijekom Domovinskog rata bio najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od 600 oštećenja i Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav podignut u čast svim poginulim braniteljima za slobodu Republike Hrvatske.

Po povratku kući posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti izgrađen u Borovu naselju na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada.

Ispred Spomen doma, biste generala Blage Zadre, junaka grada Vukovara mladi su se pomolili i upalili lampione.

          Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika  Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika       Slika Slika Slika  Slika  Slika

 XCM Petnja 24.09.2018

Slika

Jezero Petnja kod Slavonskog Broda, u nedjelju 23. rujna bilo je domaćin istoimenog MTB cross country maratona s krugom dužine 30 kilometara i uspona od 800 metara. Konkretno, natjecatelji su, u aranžmanu BK Fastunga, ovisno o kategoriji vozili jedan, jedan i pol ili dva kruga.

Biciklistički članovi SRK-a Baraber, otac i sin Tihomir i Luka Kovač nisu propustili ni ovo, osmo kolo Giant SBBL lige, kao što ni ovaj put nisu propustili biti na postolju. Svaki u svojoj kategoriji, Luka među kadetima te Tihomir u Kadetima B, zauzeli su prve pozicije na XCM-a Petnja.

Lukina utrka sastojala se od jednog kruga vožnje pa je on svojih 30 kilometara završio za 1:26 sat, dok je tata vozio jedan i pol krug za što su mu trebala 2:38 sata.Međunarodni dan rijeke Drave 24.09.2018

Slika

Povodom prvog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u Osijeku, organiziran je trodnevni program 20., 22. i 23. rujna, počevši s panel raspravom o značaju rijeke Drave za turizam te izazovima njene zaštite i njenom održivom razvoju, a nastavio se raznim vikend-događanjima u čijem su sportsko-rekreativnom dijelu sudjelovali i Baraberi.

Obilježavanje koje je započelo konferencijom gdje su predstavljeni projekti koji doprinose očuvanju jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi, među kojima i 3. Baranjski Ferivi polumaraton u Kopačkom Ritu; a za sve se građane nastavilo bogatim programom, od tematskog foto natječaja za učenike, preko glazbenog programa osječke Glazbene škole i dječjih likovnih radionica do vožnje regate čamcima; završilo je u nedjelju biciklijadom Osijekom i dočekom kajakaša – građana i navijačke skupine Kohorta Osijek.

Članovi SRK-a Baraber, ispred Zajednice sportskih udruga Osječko-baranjske županije, bili su zaduženi za veslački dio, a isto su tako bili dio biciklijade koja se kretala od udičarskog doma putem nasipa pa do Iktusa, gdje je organizirano druženje i zakuska.Baranjski polumaraton 23.09.2018

Slika

Da Park prirode Kopački Rit nije samo raj za komarce, dokazalo je 400 trkača koji su 22. rujna startali ispred dvorca Tikveš kod baranjskog Bilja. Među njima startale su i dvije Baraberke te dva Barabera.

Stazu duljine 21 kilometar među 59 žena završile su Mirela Đakovac za 2:14 sata i Gabriela Poslon za 1:55 sat kao deveta. Time Gabriela osvaja i drugu poziciju u kategoriji Ž45, dok Mirela biva 11-om od 16 njih u kategoriji Ž35.

Dečki su se, pak, borili u konkurenciji od 180 muškaraca, gdje Roberto Bašić završava polumaraton 15. za 1:33 sat, dok je Damiru Nenadiću za isti trebalo deset minuta više. Tako, Roberto među 15 vršnjaka osvaja i treće mjesto postolja u kategoriji M50, a Damir kao M45 završava četvrti od 31.

Uz polumaraton, AK Slavonija-Žito organizirao je i šestkilometarsku Utrkui građana Belje te dječje utrke.Panona fest 23.09.2018

Slika

SRK Baraber i ove je godine bio dijelom projekta CAMARG u sklopu kojeg se organizirao treći po redu Panona fest. Radi se o urbanom eventu koji pokazuje kako se doprinosi turističkom razvoju ruralnog prostora. Zamišljen je kao objedinjenje različitih elemenata u prezentaciju ekoturističkih razvojnih potencijala Slavonije i Baranje, te kao bijeg u prirodu daleko do užurbanog života gradskog asfalta.

Panona fest svake godine početkom jeseni okuplja jedinice lokalne samouprave, brojne udruge, društvene poduzetnike, male obrte i lokalne OPG-ove. Uz stručne skupove i edukacije o potencijalima ekoturizma na prvi dan festivala, idući dan, subota, 22. rujna bila je rezervirana za širu javnost odnosno za rekreativno-turistički dio.

 


Više
Uspon na Tulove grede 17.09.2018

Slika

Prava poslastica za bicikliste te ljubitelje Velebita odvijala se za vikend 15. i 16. rujna predjelima ličkog Velebita. Dvodnevno biciklističko druženje na području općine Lovinac i Parka prirode Velebit, nazvan Uspon na Tulove grede, nije preskočio ni sve redovitiji hodočasnik biciklijada diljem Hrvatske, Baraber Velimir Rupčić. Sa ciljem predstavljanja biciklističkih staza i ljepota Like, organizator Outdoor Lab u subotu je organizirao dvije utrke, duljine 27 i 42 kilometra, predstavljanje Biciklističkog vodiča, raznovrstan program s veselim igrama, večernji After bike party uz DJ i živu svirku do dugo u noć.

Nedjelja je, pak, bila rezervirana za rekreativne vožnje uz vodiče i upoznavanje lovinačkog kraja i Parka prirode Velebit, ovisno o odabranoj od tri trase, s polaskom ispred hostela Sveti Rok. Trase su bile podijeljene prema težini i duljini trase – „Easy“ po lovinačkom kraju duljine 34,5 kilometara po ravnici, uz visinsku razliku 617 metara; „Hard“ trasa Mile Vode koju čine 63,9 kilometara makadama i šumskih cesta uz visinsku razliku 1261 metar; te „Ultra“ trasa na relaciji Mali Alan - Tulove grede - Libinjska Kosa, sa spustom u Modriće na more. Na tu se rutu dugu 48,5 kilometara odlučio i ovaj član SRK-a Baraber, a uz visinsku razliku 1349 metara.


Više
Popišanac trail 17.09.2018

Slika

Neizostavnu utrku upečatljivog naziva Popišanac u organizaciji slatinskog kluba Motiv i sestara Marike i Ane Marić, inače počasnih članica SRK-a Baraber, od prvog izdanja pod obavezno posjećuju njihova braća i sestre po prvome Klubu. Tako je ove godine na Popišanac dotrčalo pa ga o(p)trčalo čak 26-ero Barabera, a jasno, nisu ostali dužni ni na postoljima.

Druga subota u rujnu, trkače je nagradila sunčanim i toplim vremenom te im učinila ljepšim 25 kilometara Velikog, 12 kilometara Malog i sedam kilometara Canicross Popišanca na kojem naš Dario Novoselić  sa svojim dlakavim prijateljem Gromom nastupa od prvoga dana. Grom je Darija do cilja dovukao za 48 minuta te su među 36 sudioničkih parova utrku završili osmi, a kao muškarci šesti.


Više
Valpovačka ljetna liga trčanja - proglašenje najuspješnijih 17.09.2018

Slika

Valpovačka ljetna liga trčanja u organizaciji Udruge Zdravo trčanje za 2018. godinu zaokružena je 8. rujna svečanim proglašenjem najboljih, a što bi to bilo kad među njima, naravno, ne bi bilo i barem nekoliko Barabera.

Od 17. lipnja do 1. rujna valpovačkim se parkom trčalo deset subota na dužinama od 2,5, pet i deset kilometara. Tako su se među 226 sudionika Lige za svoja postolja u kategorijama od Barabera izborile – najmlađa među njima, desetogodišnja Iva Đakovac kao treća u kategoriji, potom u kategoriji Ž20 pobjedu odnosi Dunja Straka, a slijedi ju srebrna Helena Vonić. Među 30-godišnjacima, od Baraberki tu je bila treća Ana Nemet Đurđević, a od muških članova Antonio Dujmović kao drugi, dok je u kategoriji M40 pobjedu odnio Ivan Špoljarić.

U generalnom plasmanu u muškoj kategoriji treću poziciju zauzima novopečeni član SRK-a Baraber Andrej Stipetić. Čestitamo našim članovima na uspješno odrađenoj sezoni, Klub se ponosi vama.UTMB - Ultra trail du Mount Blanc 17.09.2018

Slika

Na trkački mega-događaj Ultra-Trail du Mont-Blanc, na kojem od 27. kolovoza do 2. rujna na sedam različitih utrka sudjeluje oko 10.000 trkača, u srijedu navečer zaputio se i prvi Baraber. Kruno Tomljanović iz Virovitice na put je krenuo u društvu pet članova varaždinskog kluba SRD 315 Sjeverozapad.

Dok su njegovi suputnici napali 170 kilometara staze, Kruno se kao član SRK-a Baraber Extreme Team natjecao u utrci dugoj 101 km sa 6100 metara vertikalnog uspona. Na ovakvoj utrci, malo je reći da se natjecao – nije toliko riječ o natjecanju s konkurencijom, koliko sa samim sobom, svojom psihom, terenom, vremenskim uvjetima, noći te vlastitom probavom i preostalim iznenađenjima koje natjecatelju njegovo tijelo priređuje.


Više
10. HODOČAŠĆA HRVATSKIH BRANITELJA, VOJSKE I POLICIJE GOSPI VOĆINSKOJ 13.12.2018. GOD. 23.11.2018

 

Slika

 

O B A V I J E S T

„10. HODOČAŠĆA HRVATSKIH BRANITELJA, VOJSKE I POLICIJE  GOSPI VOĆINSKOJ“

KOJE ĆE SE ODRŽATI 13. PROSINCA 2018. GODINE U VOĆINU

PRIJEVOZ ZA ČLANOVE UDRUGE ORGANIZIRA SE U SURADNJI S KOORDINACIJOM UDRUGA BRANITELJA I STRADALNILA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I UDRUGOM BRANITELJA OPĆINE PODGORAČ   

SVI ZAINTERESIRANI  MOGU IZVRŠITI PREDBILJEŽBU I REZERVACIJU MJESTA ZAKLJUČNO DO 2. PROSINCA  2018. GODINE NA KONTAKT TELEFON: 

                       PAVO MILEKIĆ - 099/6909 114

ISKRENO SE RADUJEMO VAŠEM ODAZIVU!

 27. OBLJETNICA VUKOVARSKE TRAGEDIJE U DOMOVINSKOM RATU 19.11.2018

Slika

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. Obljetnicu stradanja grada Vukovara u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, udruga HVIDR-a Belišće u nazoćnosti malobrojnih građana grada Belišća, obilježila je u subotu 17. studenoga 2018. godine paljenjem svijeća na gradskom trgu Kralja Tomislava u Valpovu i Parku hrvatskih dragovoljaca u Belišću te 18. studenoga sudjelovanjem članova udruge u Koloni sjećanja, hodnjom od vukovarske Opće bolnice do Memorijalnog groblja Domovinskog rata.

 Slika   Slika  

 

 DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991. - 2018. 16.11.2018
Projekcija dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ 14.11.2018

Slika

   U ponedjeljak dana 12. studenoga 2018. godine, u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, održana je u gradskoj vijećnici grada Belišća projekcija dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ koji je režirala poznata novinarke i televizijska urednica gđa. Nade Prkačin, u produkciji televizije Laudato TV.

   Film govori o stradanju jedanaestorice hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, HOS-a koji su u razdoblju od 10. do 22. studenog 1991. godine iz okupiranih Bogdanovaca provela i spasila skupinu civila kroz minsko polje kod Marinaca.

   Nažalost, u tom nemilom i hrabrom činu živote su izgubila njih sedmorica: Stjepan Katić, Josip Knežević, Antun Petričić, Marko Knežević, Zoran Antunović, Ante Šarić i Žarko Manjkas, a od zadobivenih teških ozljeda kasnije su preminuli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta.

   Jedina dvojica preživjelih, Ivica Jurčan i Đuro Kovačević i njihov tadašnji zapovjednik Damir Radnić na kraju prikazivanja filma zahvalili su se brojnim nazočnim belišćanima koji su na taj način iskazali značaj ovog filma koji opisuje stvarna događanja i tragičnu smrt i stradanje jedanaestorice hrvatskih branitelja koji je pokazali koliko je bilo veliko i hrabro srce svakog hrvatskog branitelja na svim bojišnicama tijekom Domovinskog rata.

   Projekcija ovog filma izazvala je ogroman interes tako da se u prepunoj dvorani gradske vijećnice tražilo mjesto više. Taj interes pokazuje da sjećanje na okupaciju grada Vukovara koje nimalo ne blijedi, jer je tom stravičnom tragedijom započela nemilosrdna bitka za stvaranje slobodne, neovisne i suverene Republike Hrvatske. 

 Slika Slika  Slika

 (NE) uspješan lov lisice 14.11.2018

Prije nekoliko dana od prijatelja sam dobio informaciju o NEuspješnom lovu na lisicu i o čitavoj drami oko tog događaja, te o nikakvoj pomoći službi i institucija. Odnosno, ima li uopće takvih institucija i kome se obratit za pomoć u situaciji kad vam lisica ušeće u obiteljski dom.

Naime,  u srijedu, 7. studenog oko 21:00 sat u Belišću, Ivana Gundulića gospođi je u kuću ušetala lisica dok je na trenutak izašla u dvorište pokupiti rublje sa štrika. Gospođa je u panici i strahu nazvala sina, koji je bezuspješno tragao i pozivao razne službe i institucije. Strah je bio još veći jer nije bilo poznato luta li lisica samo u potrazi za hranom ili je možda čak i bijesna. Gospođa je ušla u kuću i zaključala se u dnevnu sobu dok je lisica harala ostatkom objekta i pravila nered.

Gospođin sin je na veliko razočarenje zvao sve kojih se tada mogao sjetiti: Lovačko društvo Belišće, Lovačko društvo Valpovo, Vatrogasne službe Belišća i Valpova, Veterinarsku stanicu Valpovo, Policijsku postaju Belišće i dakako Državnu uprava za zaštitu i spašavanje (legendarni 112). Jedini koji su imali imalo razumijevanja i pružili balo kakvu informaciju, odnosno objašnjenje o svojoj nemoći je LD Valpovo, dok je za ostale teško reći tko je više razočarao. U DUZS (112) nisu znali ni što reći niti kome se obratiti, a ponašanje policije je još razočaravajuće. Kako bi zadovoljili određenu formu djelatnici policije su se na kraju i pojavili, ali samo da bi se raspitali o mudroj liji, nešto zapisali i bez ikakve pomoći ili savjeta otišli svojim poslom. Za to nisu ni morali dolazit.

U jutarnjim satima, uz pomoć rođaka lija je nekako istjerana iz obiteljskog doma uz vidljivu štetu ostavljenu nakon svog boravka i nepozvanog gostovanja.

Ovaj puta lov lije imao je koliko toliko sretan završetak ali.... Postavlja se pitanje što učiniti u takvoj situaciji, postoji li nadležna služba ili institucija? Tko će zaštitit građane, još pogotovo ako se radi o nekoj starijoj i ili bolesnoj osobi i još ako je životinja bijesna, što u ovom slučaju nitko nije utvrdio?

>> Jasenko Kardum - Gšo <<Prikazano 16 do 30 od 2370  
Gagro d.o.o. Valpovo
Izgradnja i prodaja nekretnina

iak d.o.o. Valpovo
za proizvodnju, trgovinu i usluge
Restoran Jelengrad


Zanima Vas grad Beli??
Posjetite slu?bene stranice