Naslovnica   O Projektu Pravilnik objavljivanja
Stranice u sklopu projekta
Korisničko ime
Web povezuje ljude
UDRUGA HVIDR-a BELIŠĆE OBILJEŽILA DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA BELIŠĆA 31.05.2022

Slika

 

   U petak, 27. svibnja 2022. godine u Belišću je svečano obilježen Dana hrvatskih branitelja grada Belišća.

Valja podsjetiti da je ovaj važan dan za Grad Belišće i njegove hrvatske branitelje ustanovljen početkom 2016. godine kada je na prijedlog Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Gradsko vijeće Belišća jednoglasno donijelo odluku da će se u gradu Belišću, Dan hrvatskih branitelja, obilježavati 30. svibnja svake godine.

Taj dan izabran je u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, koji je hrvatski narod u domovini i svijetu prihvatio kao prvi Dan hrvatske državnosti i dan kada je u Hrvatskoj nakon 45 godina prestala komunistička vladavina, uspostavljena demokracija i počeo proces osamostaljenja Republike Hrvatske. Na simboličkoj razini 30. svibnja 1990. godine inauguriran je i kao “rođenje nove Hrvatske” zbog čega su ga kao svoj dan izabrali i hrvatski branitelji grada Belišća koji se tada prisjećaju nekih od najtežih i najslavnijih dana iz hrvatske povijesti.   

   Grad Belišće, želeći odati dužno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i njihovim obiteljima, organizirao je dana 27. svibnja 2022. godine program obilježava Dana hrvatskih branitelja grada Belišća zajedno s proslavom  30. svibnja, Danom državnosti Republike Hrvatske.

Program je započeo u jutarnjim satima okupljanjem ispred belišćanske gradske uprave odakle su hrvatski branitelji u mimohodu ulicama Vijenac dr.Franje Tuđmana, Vijenac S.H.Gutmanna, Željezničkom, A.G.Matoša i Starovalpovački put krenuli prema Spomen križu žrtvama poginulih u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Belišća.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Belišća, Valpova, Osijeka,Donjeg Miholjca, Bilja, Baranjskog Petrovog Sela i Darde, zajedno s članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnicima Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Domagojem Varžićem, predstavnicima Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, Grada Belog Manastira i predstavnicima Policijske postaje Belišće sa zamjenikom načelnika Nikolom Pepićem, položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

   Molitvu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje predvodio je fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu izvela je Valentina Pavlović.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi, fra Marko Neretljak predvodio je svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

   Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari.

Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSlika Slika Slika Slika Slika Slika

...

Gagro d.o.o. Valpovo
Izgradnja i prodaja nekretnina

Čičak d.o.o. Valpovo
za proizvodnju, trgovinu i usluge
Restoran Jelengrad


Zanima Vas grad Belišće
Posjetite službene stranice