Preuzeto sa www.belisce.hr
Tekst: Monika Đogaš

Tijekom ljetnih mjeseci povećane su potrebe za krvlju i krvnim pripravcima. Nesreće i bolesti događaju se uvijek, ali zalihe su tijekom ljetnih mjeseci najčešće smanjene kad se tijekom turističke sezone, nažalost, događa i više nesreća. Često se stoga upravo u ljetnim mjesecima kroz medije upućuju pozivi dobrovoljnim darivateljima krvi.

Međuima koji se odazivaju na ovakve apele, uz sudjelovanje u redovitim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi je Belišćanin Jasenko Kardum – Gašo, jedan od rekordera na našem području po broju darivanja krvi.

Jasenko je krv pri puta darovao prije više od četiri desetljeća. Danas, s 58 godina života iza sebe, ponosno ide u susret 120. davanju.

-Nedavno sam krv darovao 118. put. Zašto? Četiri su glavna razloga. Prvi je taj da se svi trebamo voditi humanošću odnosno kršćanskim načelima. Na taj način spašavamo živote. Mojoj kćeri je život spašen zahvaljujući transfuziji krvi odmah nakon što je rođena. Danas je ia darivateljica krvi, ponosno kaže Kardum.

Drugi razlog je, dodaje,a poslovica “kako siješ, tako ćeš žeti”, ujedno i budistička karma, po kojoj se sve što činimo i dajemo drugima – to će nam se i vratiti.

-Treći razlog zašto darujem krv je taj što mi je to prilika, kao nezaposlenom hrvatskom branitelju, provjeriti svoje zdravlje, a četvrti je taj što postoji mišljenje da se darivanjem krv regenerira odnosno da darivanjem krvi pomlađujemo organizam, smatra.

Jasenko Kardum ističe se među brojnim darivateljima krvi s našeg područja i po tome što se nalazi među nekolicinom koji su primili najviše državno priznanje – Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, koje mu je 14. lipnja 2022. godine, na Svjetski dan darivatelja krvi, uručio predsjednik RH Zoran Milanović. S Gašom je tada, za ostvarena višestruka darivanja u 2019. godini, nagrađeno još pet darivatelja krvi s područja Gradskog društva Crvenog križa Valpovo. To su, uz Jasenka Karduma i Belišćani Slavko Golić i Franjo Špoljarić, zatim Branko Habus iz Veliškovaca te Valpovčani Darko Vinogradac i Josip Pavlić.

-Prvih 50, 60 pa i 70 darivanja brzo je došlo, nisam previše o tome niti razmišljao, no kako sam stariji smatram da se o darivanju krvi treba pričati, da se treba isticati nesebičnost i humanost svakog darivatelja, ne kako bih sebe hvalio, već kako bih potaknuo i druge da se pridruže velikoj obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi, poručuje Gašo.

Iako smatra da su kod nas ljudi dosta osvješteni o važnosti tog čina, a obzirom da Hrvatska želi biti samodostatna po pitanju zaliha krvi, kaže kako bi uvijek darivatelja moglo biti i više, jer svaki novi darivatelj znači zdravlje za još dvije ili tri osobe.

Treba spomenuti i kako je Kardum 2019. godine bio među dobitnicima Povelje humanosti, najvišeg javnog priznanja Osječko – baranjske županije, a povelju je dobio za više od sto puta darovanu krv kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih.

Podsjetimo, krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja starosti od 18 do 65 godina. U Hrvatskoj, muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca. Darivanje krvi jednostavan je postupak koji ne traje duže od 10 do 15 minuta. Hrvatski Crveni križ vodi brigu o svim darivateljima krvi kroz društveno vrednovanje njihove humanosti i dodjeljivanjem priznanja za određeni broj darivanja. Ženama za 75, a muškarcima za 100 puta darovanu krv Osječko-baranjska županija dodjeljuje Povelju humanosti, a Predsjednik Republike Hrvatske odlikuje ih Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Kardum ovdje posebno ističe Bistrinčanku Đurđicu Anić, u koju se mnogi mogu ugledati.